Vad är Nilen?

Nilen är en flod som slingrar sig över nordöstra hörnet av Afrika, slå Sudan, Burundi, Rwanda, Etiopien, Kongo, Kenya, och Egypten, bland andra platser. Denna flod är kanske en av de mest kända i världen, tack vare de tusentals år av civilisation som har anordnats på dess stränder. Nilen är också tros vara den längsta floden i världen, även om Amazonfloden kan ge Nilen en springa för sina pengar, när alla bifloder och rinner räknas.

Denna flod avlopp ca 10% av Afrika, genom olika bifloder som utgör två stammar, Blå Nilen och den Vita Nilen. I Sudan, dessa filialer träffas, bildar de viktigaste Nilen, som rinner genom ett delta vid kusten av Medelhavet. Nilen och dess bifloder är så stora att de tydligt kan ses i satellitbilder och från rymden, och många imponerande bilder har tagits till Nilen med astronauter och satelliter.

Många associerar Nilen med egyptiska civilisationen och kulturen, eftersom floden har varit navet i livet i Egypten sedan åtminstone 4000 f. Kr. Egyptierna använde Nilen som en källa till bevattning av grödor, fiskat mat i floden, och använde den som en genomfartsgata för handel med båtar, och de visste floden som Iteru , "Great River. "När grekerna anlände förvärvade Nilen sitt nuvarande namn härstammar från det grekiska neilos , eller" älvdal. " Förutom att vara viktigt för egyptierna, Nilen också har historiskt varit viktig för andra nationer det färdas genom. Eftersom det rinner genom östra hörnet av Afrika, Nilen bevattnar grödor, ger vatten för djur att dricka, skyddsrum fisk, och ger en handelsväg för människor att navigera. Liksom många andra hårt utnyttjad floder, är Nilen en källa till oro bland vissa forskare, som oroar sig att det kan skadas genom överexploatering. Nilen är också risk för föroreningar såsom bekämpningsmedel avrinning från grödor.

Fram till 1970 var säsongsmässiga uppgång och fall Nilen en viktig del av den egyptiska kulturen . De årliga översvämningarna gödslas och djupt vattnade grödor, och de flesta egyptier levde nära sina banker att dra nytta av den rikliga tillgången på vatten. Talrika egyptiska artefakter ligger nära stranden av Nilen, vilket speglar den gamla förening med floden. 1970 förändrades dock inför Nilen i Egypten radikalt, med egyptierna med Assuandammen. I att kontrollera översvämningar och generera ström. Vissa personer har föreslagit att dammen orsakat ohjälpliga kulturella och ekologiska skador, och de har bedrivit lobbyverksamhet utan framgång att se den avvecklades.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.