Vad är Newgrange?

Newgrange är den mest berömda graven i Bru na Boinne i Irland. Den Bru na Boinne är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1993. Det anses vara en av de viktigaste megalitiska platser i hela Europa, och är i utmärkt skick. Det är utan tvekan den slutgiltiga destination i Irland, och jämförs ofta med Stonehenge i Storbritannien.

Webbplatsen för Bru na Boinne innehåller mer än fyrtio passage gravar, men dessa Newgrange är den absolut viktigaste och mest mest besökta. Graven dateras går den 4: e årtusendet f. Kr. , som föregick Pyramiderna genom århundraden, och visar en otrolig grepp om astronomi.

Newgrange är i huvudsak en enorm gravhög, som omfattar mer än ett tunnland, och når mer än 40 fot (12m) hög. Det finns en marmor fa? Ade som leder in i graven, och i kombination med de rika och grönskande av Irlands gräs, skapar det en av de mest fotograferade megalitiska platser i världen. Ange gravhög i Newgrange , går man ner i en tunnel som driver mer än 60 fot (18m) i hjärtat av graven. Tunneln slutar i ett kors-formad gravkammare, med ett välvt tak som når 20 meter (6m). Detta tak har hållit ut i vattnet, och blev stående, för mer än 5000 år, visar uppfinningsrikedom och skicklighet i sitt ursprungliga arkitekter. En av de mest anmärkningsvärda dragen i Newgrange är astronomisk karaktär. På dagen för vintersolståndet, solen linjer upp perfekt med en speciell roofbox ovanför ingången till tunneln, och lyser hela 60 fot (18m) att lysa upp golvet i gravkammare. Det är en djup sak att bevittna, och visar en nyanserad förståelse för astronomi. Solen skiner i kammaren för bara cirka 17 minuter, med början bara några minuter efter gryningen. Beräkningar visar att vid den tidpunkt Newgrange byggdes, när solen träffade kammare golvet skulle ha blivit nästan exakt i gryningen.

Besök Newgrange på vintersolståndet lägger ganska lite på erfarenhet, och som sådan Det är förståeligt nog en mycket populär händelse. För att hantera den mängd människor som försöker få tillgång på vintersolståndet instiftade myndigheterna ett lotteri. För dem som inte vinner på lotteri, eller för dem som inte kan göra det på vintersolståndet, en stor ljus installerades att replikera position solen på vintersolståndet, vilket är på i slutet av alla turer i Newgrange att visa vad man kunde se på solstånd själv.

Den Bru na Boinne är uppkallad efter gudinnan Boann, och de är alla inkluderade Newgrange , i samband med faerie vallar som inhyste Tuatha De Danann i Irlands mytiska förflutna. I vissa myt cykler, sägs det också att Cuchulainn, den stora hjälten föddes i Newgrange.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.