Vad är Mohenjodaro?

Mohenjodaro är namnet på ruinerna av en gammal stad i dagens Pakistan. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1980. Webbplatsen är en av de största antika städerna för att överleva, och är mer än 4500 år gamla.

Mohenjodaro var en mäktig stad i Induskulturen som sprids via Indusdalen i nordvästra Indien och dagens Pakistan. Vid sin höjdpunkt var det kanske den mest avancerade staden i hela världen, och utan tvekan höjdpunkten stad i södra Asien. Civilisationen själv nådde så småningom nästan fem miljoner människor, och spänner över mer än tusen städer och bosättningar. Namnet Mohenjodaro är en Sindhi namn betyder helt enkelt Mound of the Dead. Det verkliga namnet på staden är känd, eftersom det språk som talas av Induskulturen förblir okänd.

Staden är anmärkningsvärt inte bara för sin storlek och ålder, men även för sofistikerade sin planering. Staden är byggd på ett rutnät, med tydlig symmetri som motsäger en hög systemnivå planering. Standardisering märks också i byggandet av själva fastigheterna, som är byggda med tegel i nästan identisk storlek.

Mohenjodaro överlevt i mer än sju hundra år, från 2600 f. Kr. till någon gång omkring år 1900 f. Kr. . Under denna tid är byggdes sju eller fler gånger, efter att ha förstörts av floden Indus översvämningar. efter att ha övergivits, Mohenjodaro försvann ända tills som återupptäcktes på 1920-talet. Sedan dess omfattande utgrävning har skett. Staden är vanligen uppdelad i två delar: Nedre staden och Citadellet. Citadellet har varit nästan helt utgrävd, men många delar av Nedre staden kvar under jord.

Mohenjodaro är känd inte bara för sin vackra arkitektur, men också för de många imponerande fynd som upptäcktes under utgrävningarna. Leksaker och skulpturer, vissa mer än 4000 år gamla, överflöd. En av de avslöjade mest populära artefakter är den så kallade Dancing Girl staty. Denna staty är en femtonårig flicka, med spetsade läppar, handen på höften när hon dansar till musik länge förlorat under årtusendena.

Mohenjodaro ligger på en ås som ligger omedelbart i floodplain av floden Indus. Detta gav staden massor av omgivande mark för att odla mat och bli en blomstrande stad, men också lämnade staden i händerna på flodens stämningar. Som staden växte, överstigit det så småningom det tillgängliga utrymmet på åsen, och så åsen utökades genom att odla ut med massiva lera tegel.

Mohenjodaro är verkligen ett arkitektoniskt mästerverk, och en utmärkt påminnelse precis hur avancerade mänskligheten på något hörn av världen för tusentals år sedan. För alla som är intresserade av att besöka en av de mest imponerande arkitektoniska platser kvar på planeten, en resa till Mohenjodaro är väl värt det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.