Vad är Meteora?

Meteora är namnet på en serie av östra ortodoxa kloster belägna i Grekland. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1988. Namnet betyder svävande i luften eller, mer poetiskt, hängande i himlarna , och ett besök på platsen förstärker det ett perfekt namn det är.

Meteora avvecklas i slätt Thessalien, som ligger högst upp vördnadsbjudande naturliga pelare av sandsten att sticka upp i skyn. Den högsta av dessa pelare nå mer än 1800 fot (550m). Dessa pelare är ett resultat av upplyftande i havsbotten och senare bortnött omgivande mark vatten och vin.

Historiskt Meteora nämns inte i de klassiska grekiska texterna. Slätten i Thessalien själv omnämns av Herodotos någon gång i 5: e århundradet f. Kr. , men han nämner inte den massiva stenpelare. Det egendomliga med denna brist har fått vissa att spekulera att pelarna inte fanns i samband med Herodotos, men i avsaknad av en alternativ geologisk förklaring till pelare Meteora, de flesta experter enkelt undandrar sig. Det finns sex monastaries fortfarande i drift vid Meteora: the Holy Monastery of Great Meteoron, det heliga klostret Varlaam, det heliga kloster i Rousanou eller Saint Barbara, det heliga kloster av Sankt Nicholas Anapausas, det heliga kloster av Saint Stephen, och klostret i den heliga Treenigheten. Någon gång i 9: e århundradet, började kristna eremiter att bebo naturliga sprickor i tornen. Den avlägsna läge Meteora, liksom svårigheten i stigande torn, gjorde det till en idealisk plats för eremiter. Ett litet kapell byggdes vid foten av Dhoupiani, och där eremiter skulle träffas tillsammans för söndagen massa.

På 12-talet, hade en asketisk gemenskap bildas vid Meteora, av liknande skäl som de tidigare eremiter. I mitten-14th-talet kom en grupp av munkar från Athos, som leds av Anthanasios Koinovitis och etablerade den heliga klostret Great Meteoron, på Broad Rock. Detta var ett av de säkraste kloster tänkbara, nästan ointaglig, eftersom munkarna kunde enkelt dra upp repstege som ledde till klostret om de någonsin känt mig hotad. Eftersom turkarna började ta ett våldsamt intresse för slätt Thessalien vid den tiden, detta var särskilt välkommet.

Klostret i den heliga Treenigheten byggdes bredvid, nära slutet av 15th century. Sedan kom det heliga kloster av Sankt Nicholas Anapausas, följd av de senaste tre kloster i mitten av det 16th århundradet, inklusive klostret i Saint Stephen, som är den enda av klostren i Meteora för kvinnor.

Även ursprungligen tänkt som ganska avlägset och hermetisk kloster, under senare år Meteora har vuxit starkt beroende av turism, och har byggt en infrastruktur kring det. Great Meteoron är den största kloster, och fungerar som ett museum för besökare. Många av klostren kräver en liten inträdesavgift för att besöka dem, och de alla erbjuder olika ikoner till försäljning som souvenirer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.