Vad är Mesopotamien?

Mesopotamien var en antik region som fanns främst i vad som nu är Irak, och är erkänd för sin roll i utvecklingen av de första skrivkunniga samhällen. Även dess gränser fastställdes löst, låg centrala Mesopotamien mellan floderna Tigris och Eufrat, med yttre gränser sträcker i regioner som nu kallas Syrien och Turkiet.

Mesopotamien trivdes från slutet 4. Årtusendet f. Kr. till 323 f. Kr. , då Alexander den store erövrade området för grekerna. Under Mesopotamien långa existens, bar det vittne till många förändringar i civilisationen och gav upphov till stora städer som Ur och Babylon. Forntida folk i Mesopotamien inkluderade Akkadians, assyrierna, babylonierna och armenier. Det är lite konstigt att geografin i Mesopotamien är också känd som civilisationens vagga .

Mesopotamians trodde på ett panteon av gudar och tillverkade stora pyramidliknande kallade strukturer ziggurats som tillbedjan webbplatser. De njöt musik och dans och är ofta avbildade spelar ett stränginstrument av trä som kallas en Oud . Brottning och boxning var populär sport bland de gamle, beskrivs ofta i Mesopotamiens konst. Det första beviset på att skriva kommer från Mesopotamien, där stylus-användes inskrivet lertavlor att registrera korsformade pictographs. Lertavlor från Mesopotamien kasta extra ljus på vardagliga händelser, filosofier och religiösa böjelser dessa komplexa samhällen. Tabletter avslöja skulder, avtal mark, äktenskap, poesi, och epos, såsom den äldsta kända verk av litteratur, Gilgamesheposet. Många teman finns i Gilgamesheposet, bland annat berättelsen om den stora översvämningen, finna en bekant ackord från olika heliga böcker i kölvattnet av dessa forntida civilisationer. Som tur är för moderna forskare, en man som hette Ashurbanipal , som regerade i Assyrien 6th seklet f. Kr. , beslutat att bygga ett bibliotek av kilskrift tabletter, inhysta i staden Nineve. Vid den tidpunkten fanns bibliotek i tempel, så Ashurbanipal skickade skriftlärde till den babyloniska templen för att samla tabletter, instruera dem att kopiera tabletter de inte kunde skaffa. Även stora delar av biblioteket var förlorad, många lertavlor och rester överleva.

Vid sidan av skrivandet och litteraturen, några anmärkningsvärda prestationer av Mesopotamians omfatta väva tyger eller textil, metallbearbetning och bevattning. Mesopotamien var också källan till vår nuvarande form av tidhållning och kartografin, med hjälp av en sexagesimala eller bas 60 system. Vår 24-timmars arbetsdag och en 360 graders cirkel går i arv från Mesopotamien. De forntida folk kunde också läsa himlen och stjärnorna, precisera solståndet, och förutsäga solförmörkelser.

Det språk som talas i det gamla Mesopotamien sumeriska, senare ersatt med akkadiska, och slutligen, arameiska. Som nyare språk ersatt äldre fortsatte äldre språk som skall användas i den akademiska världen och för officiella ärenden. Så småningom användes rot språk endast i tempel, där de skulle överleva ett par århundraden längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.