Vad är Masada?

Masada är en grupp av palats och ruiner i Israel. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2001. Masada är en av de mest populära turistmålen i Israel utanför Jerusalem.

Masada är byggt på kanten av Judean Desert, ovanpå en enorm mesa, med utsikt över Döda havet och ger en klar och fri sikt för många miles. Herod the Great tillskrivs med berikning av Masada nära slutet av det första århundradet före kristus. Det sägs att han byggde upp murar och palats att gömma sig i, det borde finnas en massiv revolt, som blev mer och mer av en möjlighet att varje år. En grupp judiska rebeller dock Sicarii besegrade fåtal romerska trupper försvarade Masada, och tog kontroll över det för sig själva. Den Sicarii höll Masada i över ett århundrade, och det blev en tillflyktsort för Sicarii som kastades ut från Jerusalem av en annan grupp judiska rebeller, zeloterna.

Nära slutet av det första århundradet, beslutade den romerske ståthållaren i Judéen äntligen ta tillbaka Masada. Romarna belägrade Masada, och började försöka bryta mot väggarna. När angriper väggarna misslyckades byggde romarna ett enormt övergrepp ramp för att komma förbi på väggarna, rörliga tusentals ton jord i processen och tar nästan tre månader att färdigställa. När romarna slutligen brutit mot väggarna, fann de strukturer i brand, och alla invånare döda. Hellre än att låta sig fångas, hade Sicarii i Masada begick kollektivt självmord. En historia av Josephus sägs att i stället för varje man eller kvinna döda hans eller hennes själv, drog de partier och dödade varandra, för att undvika förbudet mot självmord. Noteras bör dock att delar av historien om belägringen på Masada är skumma i bästa fall, och även om det är säkert romarna gjorde belägra fästningen och fånga den från Sicarii, kommer nästan allt annat från tvivelaktiga historier.

I mitten-19th century Masada återupptäcktes av den moderna världen, och identifierats som var belägringen ges i Josephus historia. I början av 1960-talet israeliska arkeologer började gräva i regionen, och arbetet fortsätter på webbplatsen. Linbanor lades så småningom till platsen, så att turisterna att komma åt den utan att behöva klättra ganska tuffa Snake Path från botten.

Masada erbjuder ett utmärkt tillfälle att uppleva förstahandsinformation placeringen av ett allmänt kända sagan judisk historia. Trots sin relativt isolerade läge, ett stort antal turister besöker sajten varje år, utforska ruiner, klättra över samma vägg romarna som används för att storma fästningen och granskar historiska artefakter. Sedan 2007 ett museum har också funnits på plats, visa upp en del särskilt intressanta artefakter, och ger en detaljerad historia av Masada.

Det finns en ed av några israeliska soldater på plats, liksom, skall "Masada faller inte igen. " Detta uttrycker ett åtagande att skydda den moderna staten Israel, som speglar Masada populära status som sista utpost i det judiska motståndet mot romarna. Även Masada glömdes i stort sett i århundraden, under 1920-talet en populär hebreisk poet, Isaac Lamdan, skrev en episk dikt med titeln Masada , som gav en omrörning hänsyn till kamp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.