Vad är Maori Poi?

Maori är en grupp av ursprungsbefolkningar som bor i Nya Zeeland. I Maori, poi är ett ord för en boll i ett snöre, och maori POI är en viktig del av kulturen för många Maori stammar. Traditionella Maori poi består av två lin kravlöst med vägt bollar av mossa och andra material, medan modern poi är ofta gjorda av syntetiskt material, snarare än naturliga. Strängarna är svängde rytmiskt medan dans och historieberättande. Traditionerna kring Maori poi varierar från stam till stam inom Nya Zeeland.

Användning av Maori POI förbättrar styrka och flexibilitet i armar och händer, förutom att vara till nytta för samordning. Både män och kvinnor använder Maori poi för fysiska fördelar och som ett träningsredskap. Maori poi används också i traditionell dans och berättande, ofta som slagredskap, eftersom de gjorde distinkt ljud när de färdas genom luften eller pensel kroppen. Flera dansare utgör ofta en linje för POI dans, klädd i traditionella formella dans kläder.

Arbeta med Maori poi är inte riktigt som jonglering, även om de två metoderna båda kräver kvalificerad samordning. Det tar tid att lära sig att manipulera strängar rytmiskt, skapar en behaglig och regelbundet mönster. Kortare strängar är lättare att arbeta med än de långa, och används ofta av nybörjare eller under särskilda omständigheter. Längre strängar kräver mer avancerade kunskaper, särskilt när flera dansare samordnar. En del västerlänningar förväxla Maori poi med eld poi. Maori tradition omfattar inte en brand dans med poi, något som uppfanns i stor utsträckning i västvärlden, även om det var inspirerad av andra traditionella brand dans. Arbeta med eld poi kräver en ökad medvetenhet och skicklighet, eftersom det kan vara ganska farligt. De flesta använder Maori POI för utbildning före examen för användning av eld poi, som också är gjorda av olika material än traditionell Maori poi.

besökare till Nya Zeeland kan se Maori poi uppträdanden av aktiva medlemmar i Maori-stammar och lära sig mer om olika POI traditioner i olika stammar. Många av dessa föreställningar innehåller också andra traditionella Maori scenkonst, och de kan vara ett intressant sätt att uppleva kultur och historia på Nya Zeeland. I vissa regioner kan undervisning i Maori poi vara tillgänglig för personer med en hög grad av intresse tillsammans med traditionellt tillverkas Maori poi för köp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.