Vad är Lorelei?

Lorelei är både en klippa på floden Rhen, belägen mellan Schweiz och Nordsjön, och en legendarisk siren varelse som bor på klippan och lockar sjömän i döden. Den Lorelei har varit platsen för många olyckor, eftersom det är det smalaste stället i floden, som är svår och förrädisk att navigera på grund av en stark ström och grunt flodbädden. Dessa olyckor är utan tvivel inspirationen till legenden om en flicka vars sång och distraherar utseende sjömän från sin kurs.

Ursprunget till namnet Lorelei är en källa för diskussion. Det är antingen härrör från Old tyska lureln och ley , som betyder "mumlade Rock" eller luren och ley , betyder "lurade rock. " Den första etymologi hänvisar till ett mumlande ljud som kan höras i närheten av Lorelei som en följd av starka strömmar, ett vattenfall, och ekande effekt på bergväggen. Detta ljud, men svårt att höra i dag till följd av urbanisering, kan också ha gett upphov till berättelser om en sjungande jungfru på berget.

Jungfrun kallas Lorelei har sitt ursprung i tyska folksagor, där hon framställs ofta som en Nixe , en fisk-tailed varelse som liknar den grekiska idén om sirenen. Legenden berättar att den Lorelei var en gång en människa jungfru som satt på klippan och väntade på sin älskare att återvända. När han aldrig dök upp, kastade hon sig i floden i förtvivlan. Ända sedan dess har Lorelei satt på klippan kammar sitt hår och sjunger klagande, vilket sjömännen att förstöra sina fartyg på klipporna som hämnd för hennes älskares svek.

Den kanske mest kända hänsyn till den mytiska Lorelei visas i Heinrich Heine's 19th century dikt Die Lorelei . En av de mest älskade bitar av tysk poesi, har det med musik omkring 25 olika tillfällen. Äldre versioner av berättelsen som första gången i litteraturen kring 13-talet, berättar om en mytisk skatt begravd i berg och skyddas av tomten drottningen holda, som kan trafikera män galna av hennes blick eller hennes sång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.