Vad är La Llorona?

La Llorona är spöket av en kvinna som gråter och letar efter sin döda barn. Hon är en populär figur i Mexiko, andra områden i Central-och Sydamerika, och mexikansk-amerikanska grupper i USA, och det finns många olika versioner av sin berättelse. Ofta är La Llorona eller Weeping Woman, sägs ha blivit övergiven av fadern till hennes barn och att ha mördat sin egen avkomma. Liksom banshee i Irish folklore, är La Llorona sägs vara ett dåligt omen, ibland förebådar död.

La Llorona sägs allmänt ha varit en vacker ung kvinna, utan som ett spöke, är hennes utseende ofta skrämmande. Hon bär en lång, flytande plagg, antingen vita eller alla svarta, och ständigt gråter. I vissa versioner, hennes ögon är tomma hylsor. Hon stannar ibland främlingar och frågar om hennes barn, eller hon kan helt enkelt wail för alla att höra. Se eller prata med La Llorona är nästan alltid vara farliga, i vissa historier, dränker hon levande offer för att kompensera för sina barn.

De flesta av La Llorona berättelser säga att kvinnan drunknade hennes barn i Rio Grande. Hennes motiv och motiv mannen som övergav henne variera mellan historier. La Llorona sägs ofta ha varit en lägre social klass än hennes älskare, ibland är hon en Native American ogift förförd av en spansk herre. Efter att hon hade många barn med sin älskare, han lämnade henne för en kvinna av sin egen sociala ställning. I sådana berättelser, dränker La Llorona hennes barn ur vansinniga sorg, som en hämnd mot sin man, eller för att rädda dem från fattigdom. Hon begår ofta självmord kort efter, av sorg eller skuld eller för att undgå rättvisan. La Llorona tvingas vandra på jorden som straff för mordet på hennes barn, eller för att hon vägrar att erkänna sin skuld till Gud.

Några berättelser om La Llorona skiljer sig markant från de ovan versionen. I en version som berättas i Texas, dränker La Llorona hennes barn från ett tidigare äktenskap för att vara fri att gifta sig med en annan, som senare överger henne. I en annan variant, är det La Llorona make som mördar barn. I en mexikansk historia, är La Llorona barn inte mördas alls, men dör i en översvämning. I vissa sydliga stater, är La Llorona tros ha varit en prostituerad som regelbundet drunknade hennes barn.

Legenden om La Llorona ibland anses härröra från jämförelse mellan den spanska erövringen av Amerika och en mor förlorade sina barn. La Malinche, en indian kvinna som fungerade som tolk för conquistadoren Cortes, ibland liknas vid La Llorona och betraktas som en förrädare mot sitt folk. I folktradition, var hon Cortes älskarinna, men han övergav henne för en spansk adelsdam. Oavsett historien bakom historien om La Llorona, har hon blivit definitivt en av de mest kända spöken från Nya världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.