Vad är Kon-Tiki?

Kon-Tiki var ett experiment av Thor Heyerdahl, en 32-årig norsk upptäcktsresande och författare. I mitten av 1940-talet byggde han en flotte, namngav Kon-Tiki, med material och teknik som fanns på förcolumbiska gånger. Tillsammans med en liten besättning, seglade han flotten år 1947 från Sydamerika till polynesiska öarna.

Heyerdahl mål var att bevisa att under förcolumbiska tid, kunde man ha rest från öst till väst och att personer från sydamerikanska skulle ha bosatt sig i den polynesiska öarna. The Kon-Tiki flotte själv var gjord av balsa från Ecuador, liksom hampa, tall och andra inhemska material, inklusive mangrove trä, bambu och gran. Flotten innehåller ingen metall.

Expeditionen började i Callao, Peru den 28 april 1947. Heyerdahl seglade med en besättning på fem man. Resan tog 101 dagar och till slut landade nära Raroia Island den 7 augusti 1947. Gruppen gjorde kortvarig kontakt med infödda Angatau Island den 4 augusti, men kunde inte landa säkert. Den totala sträckan av resan var 4. 300 nautiska miles (7. 964 km). Den genomsnittliga hastigheten var 1,5 knop. När du är på ön nära Raroia Kon-Tiki team tillbringade några dagar ensam, tills invånare från en närbelägen ö anlände med kanot. Infödingarna tog besättningen till sin by och firade med traditionella danser och fester. Flotten bogserades sedan till Tahiti med en fransk skuta. The Kon-Tiki besättning ingår Bengt Danielsson, ett svenskt sociolog och den enda besättningsmedlem inte från Norge. Den norska besättningen ingår Knut Haagland, radio expert, Erik Hesselberg, en navigatör och konstnär, Torstien Raaby, också en radio expert, och Herman Watzinger, en ingenjör. Expeditionen finansieras av privata lån, trots att den amerikanska armén och vann viss utrustning. När det gäller mat, packade besättningen kokosnötter, sötpotatis tillsammans med några fält ransoner, tillhandahålls av den amerikanska armén. Deras vatten lagrades i bambu rör. Längs vägen, fångade fisk, närmare bestämt gul tonfisk, haj, delfiner och flygfisk.

Heyerdahl skrev en bästsäljande bok om sin expedition, som förvandlades till en Oscarbelönad dokumentär. Sedan 1950, är den ursprungliga flotte på displayen i Oslo, Norge på Kon-Tiki-museet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.