Vad är Kalahari?

Kalahari är en massiv, gräsbevuxen savann som sträcker sig från Namibia till Zimbabwe, som täcker delar av Sydafrika och Botswana också. Medan Kalahari kallas ofta en öken, är denna beteckning felaktig. Även om Kalahari är en sand bassäng, stöder träd, gräs och vilda djur. Delar av Kalahari har utsetts viltreservat, för att skydda de arter som vandrar över savannen.

Kalaharis täcker 100,000 square miles (259. 000 kvadratkilometer) och har regn som sträcker sig från fem inches (13 cm) till 20 inches (51 cm) i olika regioner. En mängd djur-och växtliv som finns i Kalahari, som bildades för över 60 miljoner år sedan. Kalahari började livet som en sand bassäng fylld med vatten. Årtusenden, torkade Kalahari ut och lämnar efter sig ett arv av röd sand formas till fantastiska dyner. Växtlighet började framträda, stabilisera dyner och tillhandahåller livsmiljöer för djur. Delar av Kalahari har saltdammar, som har stora fyndigheter av vitt salt.

Växter i Kalahari omfatta kamel nagel träd, Shepard träd, Black Thorn, öken melon, ghaap, djävulens tagg och en mängd gräs. De flesta av växterna i Kalahari är mycket tål torka och kan leva under mycket extrema förhållanden. Kamelen thorn träd är förmodligen den mest berömda fabriken i Kalahari, och finns med i många filmer om regionen. Många hooved djur inklusive Eland, Springbok och gemsbock vandra Kalahari, preyed på av lejon och geparder. Också dela utrymme i Kalahari är hyenor, meerkats, och i vissa regioner, elefanter och noshörningar. Många fågelarter ring Kalahari hem också.

Kalaharis stöder människors liv också. Flera nomadiska grupper lever i Kalahari, inklusive San, även känd som Bushmen, och kanembufolket. San människor är mycket välkända på grund av sitt specifika språk, som omfattar visslingar och klick. Lever i Kalahari kan vara väldigt svårt. Mest mat jagas eller som samlats in från Kalahari och människor flyttar med årstiderna eller förändringar i djurens vandringsvägar och väder.

The Kalahari är ett populärt turistmål för safaris. Det är ett område av enastående naturskönhet och isolering som har fascinerat många besökare. Det utgör också en väl avvägd ekosystem av växter, djur och människor som lever tillsammans i ett torra och svårt område. Inrättandet av skyddade områden på 1930-talet genom att tänka framåt naturvårdare säkerställer att Kalahari kommer att åtnjutas för de kommande åren av besökare och de som bor där.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.