Vad är Haggadah?

Haggadah är en text att människor av den judiska tron läsa under Påsken Seder, en rituell måltid till minne Guds räddning av judar från slaveriet i Egypten. Ordet Haggadah betyder "talande" och är relaterat till ett bibliskt vers, Mosebok 13:8, instruera judar att berätta sina barn om flykten från Egypten. Den Haggadah innehåller böner, läsningar ur Toran, instruktioner för Seder, gamla och nya kommentarer på Exodus, och ibland sånger.

judiska traditionen att Haggadah skrevs under samma tid som Talmud, en förteckning över judiska lagen, historia, och kommentarer daterar från cirka 2: a genom 5. århundraden CE. Äldsta fullständiga Haggadah datum från det 10th århundradet, och Haggadot trycktes först i den 15: e århundradet. Ungefär samtidigt, finns bifogad några påsk låtar och kompletterande text till Haggadah, även om resten av texten inte genomgått någon stor förändring. Det är fortfarande vanligt att se dessa låtar i slutet av en Haggadah.

Under många århundraden var handskrivna manuskript Haggadah vanligare och populärare än tryckta versioner, en trend som började backa i 19th century. Det fanns många vackert upplysta Haggadot produceras under medeltiden. Prag Haggadah 1556 var den första tryckta versionen med omfattande illustrationer, med över 60 detaljerade träsnitt.

Medan många judar fortfarande läsa de traditionella Haggadah att fira påsk, även om de ofta i översättning, ändras eller uppdaterade versioner har blivit mer populärt på senare år. Många Haggadot förkortas eftersom den ursprungliga Haggadah med sina nya sånger och dikter kan ta mer än en timme att slutföra. Andra innehåller modern kommenteras av forskare och teologer.

Vissa Haggadot görs för specifika målgrupper, såsom barn. Det har också blivit en trend att uppdatera språket i Haggadah att vädja mer till moderna judar, t. ex. genom att göra språket mer könsneutral. En extrem och kontroversiella version, känner som "Godless Haggadah," försökte vädja till sekulära judar genom att ta bort alla hänvisningar till Gud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.