Vad är Gobiöknen?

Gobiöknen är en stor öken region som sträcker sig genom Kina och delar av Mongoliet. Det är också ibland kallas Gov "eller Govi. Det har ockuperat en viktig kulturell och ekonomisk roll i båda dessa länder i tusentals år, och det är också ett populärt turistmål. Liksom andra delar av ökenspridning i världen, är Gobiöknen kännetecknas av hårda förhållanden och extrema temperaturer som kan driva de flesta levande organismer till sina gränser. Trots detta, nomadiska herdar ring Gobiöknen hem, och det finns människor utposter i många långt kastade regioner i Gobi.

De flesta människor förknippar med sand öken är Gobi faktiskt inte mycket sandig. En stor del av den består av berghällar, grus och smuts, med spridda buskar i vissa regioner, särskilt nära Kerulen River, som ger lite vatten till delar av Gobiöknen. Vissa regioner har stora sanddyner och dessa ofta dra turister och besökare, på grund av deras isolering och naturliga skönhet. Den totala ytan för Gobiöknen är ca 500. 000 kvadrat miles (1. 295. 000 kilometer), vilket gör det en av de största öken regioner i världen, efter Sahara. Den östra delen av Gobiöknen har använts av nomadiserande herdar i tusentals år, och några ekologer har vuxit oroad över den ekologiska stabiliteten i regionen på grund av överbetning och exploatering. En annan region, Bayanhongor, har ett rikt arkeologiskt register av fossil, tillsammans med en liten befolkning på robusta djur och växter. En av de viktigaste anläggningarna i Gobiöknen är saxauler, en woody buske som ger mat, bränsle och husrum. Gaseller, iller, strandpipare, vargar, kameler och vilda åsnor, björnar, myskoxar och Przewalskis hästar kan också hittas i vissa regioner i Gobi. Många av dessa arter är unika i öknen, såsom är fallet med Gobi Bear, som är den enda kända öknen bostad bära arter i världen. Gobiöknen är också besök av snöleoparder och andra djur som lever längs dess utkanter.

Villkor i Gobiöknen kan vara mycket hårda. Det brukar vara mycket torrt, med regn kommer i korthet och ibland våldsamma brister. Eftersom mycket av Gobiöknen finns i norr, är det också en mycket kall öken, med is och snö som täcker stora delar av den på vintern. Temperaturerna kan få extrema, ibland varierar vilt mellan dag och natt. Överlever i unika förutsättningar för Gobi kräver extrem anpassningar, och livet är ibland hittas i överraskande ställen i Gobiöknen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.