Vad är Flushwork?

Flushwork är en typ av sten som blev mycket populär i medeltidens Europa, särskilt i England. Idag kan många av de bäst bevarade exemplen på medeltida flushwork hittas i East Anglia, men även andra exempel kan också hittas runt om i Europa. Vissa moderna arkitekter utnyttjar också flushwork som en designegenskap, särskilt för äldre byggnader i behov av restaurering.

Denna typ av sten innebär att man använder stenar i kontrasterande färger och texturer för att skapa ett mönster. Som namnet antyder, är de stenar som i jämnhöjd med varandra, så att ingen del av konstruktionen tas upp, upp mönster kallas proudwork . Mycket av flushwork i East Anglia blandningar huggen sten, som kallas Ashlar, och flinta.

Flushwork mönster kan få otroligt detaljerade och mycket komplex. Geometriska motiv är vanliga, men murare kan även skapa illustrationer eller använda flushwork att förmedla ett tryckt budskap. Många kyrkor byggdes under medeltiden featured flushwork mönster som ingår utdrag ur Bibeln eller illustrationer av religiösa scener. Flushwork kan också innehålla ett meddelande från beskyddare som finansieras byggnaden, eller ett porträtt av byggnadens grundare. Eftersom flushwork inte höjs, är det mindre känslig för erosion och sönderfallande än proudwork, vilket är varför så många vackert bevarade exempel finns. Det är också ett mycket flexibelt medium, vilket kan ses i en turné i medeltida byggnader, vilka mönster kan vara subtil eller fet, djärva eller prosaiska, och spretande eller små.

Setting flushwork är en stor utmaning, eftersom stenen måste skära just för att passa väl ihop utan luckor och överlappar varandra, vilket kan vara unaesthetic. Särskilt i fråga om ett upprepande geometriska motiv är stenhuggare utmanas att hålla nedskärningarna enhetliga, och för att välja sten med en enhetlig färg, så att det inte finns några distraktioner eller avbrott i konstruktionen.

Underhålla flushwork kan också vara en utmaning, särskilt om stenen är skadad med murgröna, surt regn, eller andra miljöfaktorer. Eftersom mönstret är ofta väldigt exakt, är det viktigt att matcha sten om delar behöver bytas ut, så att den nya stenen inte står ut från resten av mönstret. Ibland kan sten från en del av en byggnad tas bort och användas för att reparera flushwork på en annan del, för att matchen är tillförlitlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.