Vad är First Nations?

Termen "First Nations" har använts sedan 1980-talet för att beskriva Kanadas aboriginska befolkning, många föredrar att säga "First Nation," med hjälp av en kollektiv plural för att beskriva den inhemska invånare i Kanada. Många kanadensare använder "First Nations" i stället för "Native Americans", "urfolk" eller "Indian band," av hänsyn till önskemålen från First Nations aktivister i Kanada. För att betraktas som en medlem av First Nations, en kanadensisk måste erkännas som en infödd person av den kanadensiska regeringen enligt den indiska Act of 1876. När det gäller ursprungsbefolkningar i Amerika, kan den terminologi som börjar bli mycket förvirrande. I Kanada, "Indian anses stötande av många människor, och aboriginer nordamerikanerna föredrar att inte använda detta begrepp, delvis för att undvika sammanblandning med de stora öst indianska befolkningen i Kanada. "Native American" är inte heller särskilt populär i Kanada, eftersom många kanadensare anser att det hänvisar särskilt till inhemska invånare i USA, inte nordamerikaner i allmänhet. Termer som "inhemska" eller "Aboriginal" har politiska bibetydelser för några kanadensare, så "First Nations" ses som en neutral medelväg som behandlar politiska och kulturella aspekter.

Två anmärkningsvärda ursprungsfolk ingår inte inom ramen för First Nations. Inuiter, en inhemsk arktiska folk, redovisas i en särskild lagstiftning, regeringsformen från 1982. Inuiterna har sina egna kollektiva rådets organisation, Circumpolar rådet, och de är kulturellt skiljer sig från medlemmar av First Nations. Den Métis folk, är resultatet av ett blandäktenskap mellan franska och skotska nybyggare och urinvånare kanadensare, även inte erkänns som medlemmar av First Nations, trots att de omfattas av regeringsformen. är medlemmar av First Nations rätt till vissa förmåner från den kanadensiska regeringen, och de är representerade av församlingen av First Nations. Individer i First Nations är kända som "status indianer" eller "registrerade indianer" återspeglar deras officiell status i ögonen på den kanadensiska regeringen. Ursprungsbefolkning som inte är medlemmar av First Nations betraktas som "icke-status indianer. "

Cirka 600 erkänt indiska band är medlemmar av First Nations, vilket gör First Nations olika mycket. Ett antal språkfamiljer är inneslutna i First Nations, med vissa människor gör en aktiv insats för att bevara språken innan de faller i glömska. Även medlemmarna i First Nations träffas ofta för att diskutera frågor av betydelse som en kollektiv, de är också kulturellt distinkta, med sina egna traditioner, övertygelser och legender.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.