Vad är Fasil Ghebbi?

Fasil Ghebbi är en stor fästning i Gondar i Etiopien. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1979. Det var det kungliga palatset i kejsare av Etiopien igenom mycket av det 17th och 18th århundradena.

Gondar är en stor stad i Etiopien, som var huvudstad i imperiet under en tid. Tidigt, hade den etiopiska kejsare inget fast staden som sin huvudstad. Istället levde de halvnomad livsstilar, reser runt sitt rike med sin kungliga följe, som bor i tillfälliga tält byar. I mitten-16th century kejsarna började bosätta sig i en region, runt sjön Tana, till stor del av året. I början av-17th century, hade kejsaren Fasilides Gondar valts som plats för ny huvudstad i sitt imperium. Varför just Fasilides valde Gondar är osäkert, men det finns ett antal legender försöker förklara sitt val. De mest populära anser att en valvbåge-ängel och profeterade den nya huvudstaden skulle byggas i en stad vars namn började med bokstaven G. En annan legend att när Fasilides var på jakt expedition, en buffel, vägledd av Gud, ledde Fasilides till platsen för Gondar.

Fasil Ghebbi inom Gondar, är en enorm fästning. Fasil Ghebbi bifogar många strukturer, inklusive Palace of Iyasu, Mentewab's Castle, och Fasilides "Castle. Platsen är imponerande och vördnadsbjudande och många har beskrivit det som Camelot av Afrika.

Fasilides "slott uppfördes i slutet av 1640-talet, och står det fortfarande kvar i relativt orörda skick. Det verkar nästan malplacerat att många som besöker, som förekommer på många sätt att vara en europeisk slott transporteras till Afrika. Arkitekturen är ganska varierande, med utgångspunkt i islamiska, hindi, och barock stilar, och kombinera dem på ett estetiskt tilltalande och militärt skickliga sätt. p

Fasilides var känd för sin arkitektur, uppföra inte mindre än sju kyrkor och sju viktiga broar under hans tid som kejsare. Fasil Ghebbi är definitivt hans mest imponerande prestation, dock. Det påminner om en tid av stora imperiet i regionen, och kan vara en mycket ögonöppnande upplevelse för västerlänningar OBEVANDRAD i Imperial historia nordöstra Afrika.

Iyasu's Palace, även inom Fasil Ghebbi, är en häpnadsväckande prestation också. I sin tid var det beskrivs som ännu större än huset Salomo. Det sades vara överdådigt dekorerad med allehanda grannlåt. Guld-blad prydde taken, liksom ädelsten av yppersta kvalitet. Elfenben och fina träbearbetning omfattade innerväggarna, liksom majestätiska målningar av flora. Under de följande åren har dock allt detta grannlåt försvunnit, flyttas till annan ort, plundrats eller förstörts av tidens tand. Iyasu's Palace, liksom mycket av Fasil Ghebbi, är nu inte mer än en avspegling av sin forna glans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.