Vad är Chogha Zanbil?

Chogha Zanbil är en enorm ziggurat ligger i Iran. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1979. Webbplatsen är mer än tre tusen år gammal, och är i förvånansvärt gott skick. Det är också en av de enda ziggurats byggd utanför Mesopotamien.

Ziggurats byggdes av ett antal av de människor som bebodde Mesopotamien, bland babylonierna, assyrierna och sumererna, som alla konstruerade enorm exempel. Den äldsta ziggurats nå tillbaka till den 4: e årtusendet f. Kr. , och de var inte byggda efter om det 6th seklet f. Kr. I det tre tusen år sträcker sig över tid, mer än trettio kända ziggurats byggdes, och Chogha Zanbil är en av de största exemplen i sitt slag, och den största i dagens Iran.

byggdes Ziggurats inte som tempel i traditionell mening, eftersom de var avsedda inte för präster att vistas i eller utföra ritualer i. Istället sågs en ziggurat som en viloplats för gudarna. Genom att bygga en ziggurat nära en storstad, kan de styrande att gudarna bodde i närheten och erbjuder sitt stöd i strid och hålla skördar. Ziggurats var i huvudsak stora pyramider, med allt från tre till sju våningar. Den ziggurats var stängt för alla utom präster dessa mesopotamiska samhällen, som gjorde erbjudanden vid en helgedom som var placerad överst på ziggurat.

Chogha Zanbil är en av de mest intakta ziggurats kvar i världen , och som sådan ger ett utmärkt tillfälle att visa denna fascinerande bit historia från tusentals år sedan. Chogha Zanbil byggdes någon gång på 13-talet f. Kr. av kung Untash-Napirisha. Den ziggurat byggdes som bostad för Inshushinak, en av de tre stora Elamitiska gå. Inshushinak var också känd som Fadern av veckan, och har behandlats som en klok och generös Gud att döma de döda i underjorden tillsammans med gudinnan Lagamal.

Inshushinak var också känd som Lord of Susa, där hans stora templet. Vissa tror att Untash-Napirisha konstruerade Chogha Zanbil i ett försök att göra regionen till en ny religiös nav, som ersättare för Susa. Detta storslagna projekt övergavs dock på Untash-Napirisha död, men Chogha Zanbil fortsatte att vara upptagen och användas fram till den 7: e århundradet f. Kr. , då den förstördes av assyrierna. hela komplexet av Chogha Zanbil innehåller elva mindre tempel, utöver ziggurat av Inshushinak, ett kungligt palats, olika gravar, och en tre nivåer vägg vaktade området. Ursprungligen verkar komplexa var tänkt att hysa en hel twenty-två tempel, vardera ägnas åt att olika mindre Gud elamiter. På grund av dess bredd representerade gudar, det är möjligt Untash-Napirisha avsedd Chogha Zanbil att hjälpa förena religioner höglandet och låglandet i Elam.

The ziggurat på Chogha Zanbil har fem våningar, och även om den har kollapsat under åren från vind och vatten, och från tidigare attacker, är det ändå anmärkningsvärt bevarade. Hela formen kan fortfarande ses tydligt på avstånd, inskriptioner fortfarande finns på många stenar, vatten kanaler i tegel är fortfarande helt intakt, och ett antal snidade visuella element finns det fortfarande exempel in situ .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.