Vad är Chinatown?

Chinatown är ett distrikt i en större stad som är värd en stor kinesisk befolkning. Många stora städer runt om i världen har ett Chinatown, inklusive New York, Los Angeles, Paris, London och San Francisco. Andra regioner med hög etniska koncentrationer kan refereras till som "Japantown," Little Italy "och så vidare. Besökare på större stadsområden åtnjuter ofta just etniska enklaver som Chinatown att få en glimt av en annan kultur.

Framväxten av ett Chinatown sker gradvis. Nya invandrare till en region tenderar att kluster tillsammans, så att de kan nätverk med personer de känner, och som de får ekonomiskt oberoende och en större kunskap om den omgivande staden, kan de välja att bo i närheten av kända vänner och grannar för komfort. En del kinesiska föredrar att bo i närheten av andra kinesiska folket eftersom det hjälper dem att behålla sitt språk och kultur, och eftersom det är bekvämt, i Chinatown, tillgång till traditionella ingredienser, buddhistiska tempel, tehus, och andra företag är enkelt och snabbt.

Några Chinatowns har mer olycksbådande historier bakom deras ursprung. Kinesiska invandrare har historiskt möter diskriminering i många regioner i världen, och ibland de bosatte sig i specifika stadsdelar, eftersom de tvingades till. Uthyrning eller försäljning av egendom till Kina en gång var allmänt förbjuden i många städer, vilket tvingar den kinesiska folkgruppen i ett litet område, eftersom det var det enda område där de kunde leva.

Oavsett orsakerna bakom ett Chinatown, det kan vara en fascinerande mikrokosmos av det kinesiska samhället. Symtomen är vanligtvis på kinesiska, ibland med spridda kommentarer på andra språk, och många av människorna i området talar kinesiska dialekter. Regionen är ofta fullsatt med kinesiska Livsmedelsaffär, kinesiska restauranger, affärer import som för in varor från Kina, hus te och andra anläggningar som förs för den kinesiska befolkningen. Promenad genom området kan avslöja många människor går omkring dagliga verksamheten, allt från att läsa kinesiska tidningar på ett kafé för att köpa fisk till middag.

Många Chinatowns är populära turistmål, eftersom det är ett kulturellt särpräglade upplevelse. Vid besök i en Chinatown är inte riktigt samma sak som att gå till Kina, ger det en försmak av hur livet är i kinesiska samhällen, och ett tillfälle att njuta av traditionell kinesisk mat och köpa kinesisk konst och hantverk. En Chinatown kan också anordna kulturella evenemang, allt från Lunar New Year parader till klasser i kinesiska. Större städer kan aktivt främja sina kinesiska samhället, och göra den lättillgänglig för besökare.

Besökare i Chinatown som har turen att ha en kinesisk guide kan ange en helt annan värld. Dörrar som är stängda för icke-kinesiska besökare kan öppnas för personer med kinesisk eskort, vilket skapar en intim inblick i undersidan av Chinatown.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.