Vad är Chichen Itza?

Chichen Itza är en stor Maya stad i Mexiko. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1988. Det är beläget på Yucatan-halvön, i hjärtat av det som förr var klassiska mayakulturen. Det område där Chichen Itza avgjordes snarare saknar ytvatten, utan stora floder. Hela Yucatan, däremot, finns stora sjunka hål, eller cenotes, som fyller med grundvattnet. Det finns två enorma cenotes nära Chichen Itza, som var troligen orsaken till att platsen ursprungligen valdes. Man tror att dessa cenotes var platsen för mänskliga offer av Maya hylla guden Chac.

Under många år var området kring Chichen Itza platsen små bosättningar. Påbörjades i slutet av-6th talet började stiga i mitten av ett mäktigt rike. Under de kommande århundradena fått mer och mer makt, så småningom kom att dominera mycket av den politiska och sociala landskapet i hela slättlandsområde av Maya-civilisationen.

Chichen Itza är en av de senare platserna för de Classic Maya perioden, till makten som Tikal stjärna avtog. Den rike hade betydande samspel med Toltec befogenheter i norr, och det finns några tankegångar som tror Chichen Itza var en punkt som styrs av en Toltec kung, Quetzalcoatl.

Chichen Itza själv sägs ha börjat sjunka under 13-talet, då det erövrades av Mayapan. Härskare Mayapan vid den tiden, Hunac CEEL, sägs ha planerat sitt övertagande av makten över Chichen Itza. Enligt traditionen på den tiden uppoffrande erbjudanden som överlevde är kastade i Cenote var påverkad av den makt Oracle, som en gåva från gudarna. Hunac CEEL, efter ett offer då det fanns inga överlevande, sägs ha kastat sig in i Cenote, överlevande och förutsade att han skulle regera över Chichen Itza. Den verkliga historien om nedgången i Chichen Itza kan vara mer komplicerad än så, dock. Arkeologiska bevisen verkar visa att Chichen Itza redan hade fallit från 11-talet, långt innan det inspelade erövrande av Mayapan.

Chichen Itza är en av de mest imponerande av Maya-platser i Mexiko, med ett antal fantastiskt bevarade ruiner som kör spektrumet över användningsområden. Sidan innehåller många bollen domstolar, inklusive den stora balen domstolen, vilket är mer än 540 fot (160m) lång, och som är smyckad med många sniderier visar matchen och efter spel uppoffring.

templet i Warriors är en annan viktig plats i Chichen Itza, med ett enormt steg pyramid vaktas av rad på rad krigare kolumner. Templet i Warriors är ett av de tydligaste sambanden mellan Maya och Toltec, eftersom pyramiden är otroligt liknar tempel B på Toltec plats i Tula.

tempel Kukulkan, även kallas bara El Castillo , är den största anläggningen i Chichen Itza. Denna enorma steg pyramiden är bland de största i Maya regionen och är ett vackert exempel på Maya arkitektur. En tunnel grävdes ut av den mexikanska regeringen går under El Castillo avslöja en äldre struktur templet byggdes ovanpå.

Olika turné bussar och taxibilar besök Chichen Itza varje dag. Väl på plats är resor till fots, och en hel dag kan lätt användas utforska platsen. Efter mörkrets inbrott, tar en ljus och ljud visar plats, som ger en unik erfarenhet av ruinen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.