Vad är Axis of Evil?

"Axis of Evil" är en term som används för att beskriva de länder som Irak, Iran och Nordkorea. Uttrycket infördes av president George W. Bush i sin 29 januari, 2002 State of the Union-tal. De tre länderna grupperades som hot mot USA kan terrorism och kärnvapenattack. Den "Axis of Evil" fras kom från dåvarande Bush talskrivare David Frum. Frum beskrivs Irak, Iran och Nordkorea i de skriftliga inlägg som en "Axis of Hatred. " Termen ändrades sedermera under den muntliga tal av George W. Bush att "Axis of Evil. " Uttrycket drog på historiska exemplet med den amerikanska fiender under andra världskriget, axelmakterna. Dessa befogenheter ingår Tyskland, Japan och Italien.

Uttrycket "Axis of Evil" har utvecklats av Frum för George W. Bush som ett sätt att göra argumenten för krig, vältaligt och kraftfullt. Frum drog på exemplet med president Franklin Roosevelts 8 December 1941 tal till Förenta staterna människor och leder dem in i krig.

Frum använde denna fras för att representera den växande kultur kärntekniska fiender möter USA. Detta var en känsla avsedd och som syftar till Irak redan då mycket av det amerikanska folket. Men med begreppet "Axis of Evil," utvidgas till Iran och Nordkorea av George W. Bush och David Frum. Bushs mål var att förhindra att dessa regimer från att hota USA och dess allierade.

Begreppet "ondskans axel" har använts för att lokalisera dessa gemensamma fiender i USA och rally i landet till stöd för kriget mot terrorismen . Iran, Irak och Nordkorea, har framställts av George W. Bush under den stat i unionen som innehar kärnvapen. De var klumpas ihop som chef anstiftan till terroristaktioner och attacker. Många har kallat detta tal en motivering av George W. Bush för hans War on Terror politik. Andra såg det som ett starkt uttalande av presidenten på grund av ökande fientligheter från Iran, Irak och Nordkorea.

Bush i sitt State of the Union-tal fördömde Axis of Evil som totalitära regimer som var lagring massförstörelsevapen. Han lambasted dessa länder för att förneka sina folks frihet, avslag internationella inspektioner, och odla nervgas och mjältbrand. Han illustrerade de tre länderna som ett allvarligt och växande fara.

Under åren efter State of the Union-tal, har någon försökt att lägga till länder till Axis of Evil. Bland de bollats länder har Kuba, Libyen och Syrien. Men, när de levereras under 2002, Axis of Evil tal var tänkt som en tydlig varning av George W. Bush på de åtgärder som Iran, Irak och Nordkorea.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.