Vad är Agra Fort?

Agra Fort är en muromgärdad stad i Indien. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1983. Agra Fort är också kallas Röda fortet i Agra, eller Lal Qila. Agra Fort har spelat en oerhört viktig roll i århundraden i Indien, och är näst efter Taj Mahal i form av allmänt erkännande.

Ett fort ockuperade ursprungligen området så tidigt som på 11-talet, även på denna punkt var det fortfarande relativt liten och obetydlig. I den 15: e århundradet sultanen i Delhi, Sikandar Lodi, hanteras styrningen av hans rike från Agra Fort, och det blev i huvudsak en andra huvudstad. Hans son fortsatte att styra från fästet, och under sin tid som befälhavare lagt till ett antal viktiga byggnader i komplexet. Den Mughals tog slut Agra Fort i det 16th århundradet, och med det enorma Kohinoor diamant . Det var under eran av Mughal kontroll som Agra Fort verkligt steg till framträdande. Akbar gjorde om helt fortet, som ersätter den ursprungliga tegel med röd sandsten, och göra den till en stor fästning. Hans ombyggnad av Agra Fort tog åtta år, kostar mer än tre miljoner rupier, och används nästan en och en halv miljon arbetare.

Shah Jahan, Akbar sonson, senare även lagt till fortet. Hans tillägg ingår många av de visuella känslighet används i sin Taj Mahal, inklusive vit marmor och mer utsmyckade inläggningar. Så småningom blev avsatt Shah Jahan, och levde resten av sitt liv i Musamman Burj i Agra Fort, i husarrest med sin son.

Väggarna i Agra Fort mer än 70 fot (21m ) hög, med tinnar insprängda längs den dubbla vallarna. Varje sida innehåller en enda befäst grind. Den viktigaste av de fyra portarna i Agra Fort är Delhi Gate, och byggdes med konungens port. Den Dehli Gate är den mest berikade av portarna, med en sned ingång och en massiv vindbrygga. Det är inte öppet för allmänheten, men eftersom det öppnar upp till den norra delen av Agra Fort, som fortfarande används aktivt av den indiska armén. Istället flesta turister kommer in via Lahore Gate.

Inne i Agra Fort finns ett antal strukturer, av vilka en del är öppna för allmänheten, och av vilka vissa inte. Diwan-i-Khas och Diwan-i-Am, eller Halls av privat och offentlig publik är två populära platser, där furstarna i Mogulriket användas för att fylla med besökande kungligheter och vanliga människor. Diwan-i-Am är kanske mest känd för bostäder i Påfågelstronen, innan beslagtogs av perserna och slutligen förstörs. Den Rang Mahal, Jehangiri Mahal, Khas Mahal, Shah Jahani Mahal och Sheesh Mahal är alla också i Agra Fort, och varje erbjuder olika arkitektur och synpunkter i olika epoker av Mughals.

De olika moskéer i Agra Fort är också ganska kända. Bland dessa finns Gem moskén, eller Nagina Masjid, byggd för kvinnorna i domstol för att be, den himmelska moskén, eller Mina Masjid, som inte är öppen för visning, och Pearl moskén, eller Moti Masjid, som utgjorde Shah Jahan's personlig moské.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.