Vad är Age of Irony?

The Age of Irony är en term som används för att definiera en tid av cynism i samhället med extrema åsikter eller känslor tas inte på allvar eller ogillas helt, vanligtvis genom fordon som svart komedi, satir, sarkasm, eller absurditet. En del tyder på att denna reaktion, i synnerhet i det västerländska samhället, beror på en känsla av osårbarhet till yttersta fasa och kaos upplevt i andra delar av världen. Omvänt andra teoretisera att känslan av sönderfall som utmärker Age of Irony uppstod som en försvarsmekanism för att hantera känslor av extrem utsatthet.

Frågan om när Age of Irony började, och om vi fortfarande lever i det ofta debatteras. Många förknippar Age of Irony med eran av postmodernism, som är allmänt erkända för att ha börjat i slutet av nittonhundratalet. I "Critic's Notebook: The Age of Irony Ain't Over After All", Michiko Kakutani noterar att populariteten av titelmelodin till den populära tv-serien, M * A * S * H, "Suicide is Painless", är ett tidigt exempel på Age of Irony. Ett färskare exempel är framgången med Michael Moore's post 9 /11 dokumentär, "Fahrenheit 9 /11", som erkänner den extrema lidande av amerikanerna som orsakats av terroristattacker, och även ifrågasätter landets ledare och våldskultur samtidigt.

Mindre än tre veckor efter terroristattackerna den 11 september 2001, förutspådde Roger Rosenblatt i sin Time magazine article, "The Age of Irony tar slut", som attackerna inleddes en ny och tuktade tid som fasor sorg och smärtsamma förluster skulle inleda ett vaknat uppriktighet som skulle överskugga Age of Irony. Men i "The Final Irony", skriven två år senare och innehöll i brittiska The Guardian, Zoe Williams påpekade att Age of Irony inte slut efter 9 /11, och är, ironiskt nog, blomstrande.

Förbättringar i nya medier och de möjligheter kommunikation på Internet verkar ha stött överlevnad Age of Irony in i det nya årtusendet. Webbplatser som The Onion och Funny or Die regelbundet parodi allvarliga frågor som kriget i Irak och USA: s ekonomiska kollaps. Tv-serier som The Daily Show, The Colbert Report, och denna stund har 22 Minutes, som alla posera som rapporterar tv-nyheter, även SATIRISERA aktuella ämnen, och ofta blandar allvarliga frågor tillsammans absurda frågor för vidare ironi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.