Vilka är Jellingestenarna?

Jellingestenarna är enorma skulpterade stenar i Danmark. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1994. De två stenar är ristade med runor. Den Jellingestenarna går tillbaka till 10-talet och ligger i staden Jelling, på en kyrkogård. Den första av de stenar togs upp av kung Gorm den gamle och den andra togs upp av sin son Harald Blåtand.

Gorm den gamle, som ibland kallas Gorm den Sleepy, föddes någon gång i slutet för 9: e århundradet, och styrde över Danmark i fyrtio år, efter efterträdde sin far, Knut. Exakt hur gammal Gorm var är inte känt, men det är troligt att hans namn kom från det faktum att Danmark hade den äldsta bevarade monarkin i Europa vid den tiden. P

Gorm var gift med Thyra, möjligen dotter till kungen av England, Æthelred. När hon dog, sattes hon i en av de mäktiga gravhögarna finns vid sidan av Jellingestenarna, och Gorm restes en sten till hennes ära. Hennes sten läser, i en snäv översättning: Gorm konung gjorde dessa minnen efter Thyra hans hustru, Danmarks prydnad. Ett friare översättning skulle kunna lyda: King Gormr gjort detta monument till minne av Thyrve, hans hustru, Danmarks frälsning. Titeln "Danmarks Salvation" refererar till henne som tillskrev fullbordandet av muren som skilde Danmark från invaderande saxare i söder. Den första av de Jellingestenarna är intressant av flera skäl. Kanske viktigaste är helt enkelt att dessa är de äldsta inspelade ord av en dansk kung, som går tillbaka mer än ett årtusende. Det är också en av de tidigaste inspelade användning av namnet Danmark för att hänvisa till landet, inte bara i regionen. Det första av de Jellingestenarna, ibland också kallad den lilla Jelling sten, eller Kung Gorm den gamle sten, har två sidor: På första sidan finns texten, och på den andra sidan är helt enkelt namnet: Danmark . När Gorm dog tog hans son, Harald Blåtand, över tronen. Harald blev kristen efter att ha döpt av en munk, Poppo, någon gång i senare delar av det 10th århundradet. Han fortsatte sedan att konvertera Danmark från dess naturliga nordisk religion till kristendomen. Han tog den andra av de Jellingestenarna, för att hedra sina föräldrar. De läser, ungefär: Harald, kung, bjöd dessa minnesmärken göras efter Gorm, sin fader och Thyra, hans mor. Den Harald som vann hela Danmark och Norge, och vände danskarna till kristendomen.

Haralds sten har tre sidor, och är betydligt större än det minsta av de Jellingestenarna. Förutom de dekorativa band, och runorna själva, det största av de Jellingestenarna har också en skildring av Kristus, med vapen sprids och en gloria över huvudet.

Jellingestenarna är en vacker plats att tillbringa en timme eller två på. Ursprungligen fanns det troligen många fler stenar, i egenskap av en begravning sten cirkel runt grav Thyrve, men de har sedan försvunnit, vilket innebär att endast dessa två väldiga register över historiska Danmark.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.