Vilka är Iguazu Falls?

Iguazu Falls är den vackra vattenfall i Iguazu floden mellan Brasilien och Argentina. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1984 och 1986. Forsen sträcker sig över två nationer, och så delas av två olika parker: de Iguazu National Park i Argentina och Iguaçu nationalpark i Brasilien. Det Iguazu Falls är utan tvekan en av de mest anmärkningsvärda naturliga formationer i världen. Deras namn betyder helt enkelt Big Water i Guarani, och det är ett passande namn. Det finns mer än 275 faller i Iguazu Falls, som spänner över mer än en mil och en halv (2. 5km) av floden. De allra flesta fallen är över 200 fot (60m) i höjd med högsta faller ca 270 fot (82m). Vid varje givet tillfälle finns det ca 150 hektar av vatten minskar. Detta kan jämföras med Niagara, som har mindre än 50 hektar faller på topp.

Vid den första ser Iguazu Falls, är Eleanor Roosevelt lär ha utropade: "Stackars Niagara!" Det är svårt att föreställa sig den mängd vatten som hälls över från Iguazu Falls, och även videoklipp från platsen underlåter att göra det rättvisa. Dimman, och öronbedövande dån av fallen är så stor del av den erfarenhet som åsynen av vatten själv.

Legenden om den faller "skapandet säger att det var en gång en enorm flod av alkohol eller gudom, en gigantisk orm kallas Boi. Legenden säger att invånarna offrat en ung kvinna varje år, för att blidka Boi och hålla honom lugn. Ett år, räddade en Guarani hjälte kvinnan griffeltavla för offer och flydde med henne i en kanot. Boi, i raseri, rusade in i hundratals fall, förbannar mannen och kvinnan antingen skall separeras för evigt, eller att falla samman för evigheten, beroende på vilken version av myten. Den mest anmärkningsvärda av Iguazu Falls är den så kallade Devil's Throat, eller Garganta del Diablo . Detta är den största av de Iguazu Falls, och skapar en stor hästsko, nästan 500 feet (150m) bred och över 2300 fot (700m) lång. Den Garganta del Diablo utgör denna del av gränsen mellan Argentina och Brasilien.

Även Iguazu Falls inte är den största i världen-den skillnaden tillhör Afrikas Victoria Falls -- de är mycket mer tillgängliga än Victoriafallen, vilket möjliggör ett mer nära och intensiv upplevelse. Finns gångvägar som sträcker ut sig längs ett antal av de Iguazu Falls, på både den argentinska och brasilianska sidor som besökare kan komma ganska nära. Den Paseo Garganta del Diablo är en av de mest besökta av dessa gångbanor, och låter besökarna ovanpå Garganta del Diablo . En rullbandet kan besökare gå ut till en punkt där de är omgivna av infaller på mer än 260 grader, vilket ger intrycket att man är verkligen mitt i en virvlande malström av vatten.

Både Foz do Iguacu på den brasilianska sidan, och Puerto Iguazu på den argentinska sidan, har flygplatser som tjänst dem. Det finns en robusta turistnäringen byggts upp där, med gott om hotell och vandrarhem i alla prisklasser, restauranger som tillgodoser västerlänningar, och otaliga guider villig att ta dig runt vattenfallet. På den argentinska sidan finns ett litet tåg som tar besökarna runt forsen, stannar vid varje olika gångvägar. Detta är förmodligen det enklaste sättet att se de faller med minsta ansträngning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.