Vilka är Ajantagrottorna?

Ajantagrottorna är en samling av grottor prydd med religiös konst, som finns i Indien. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1983. Det Ajantagrottorna finns i Maharashtra, inte långt från byn Ajintha. Det finns trettio Ajantagrottorna sammanlagt, och varje identifieras med ett nummer. Fem av de grottor varit bön hallar, eller chitya grihas , medan resten var kloster, eller viharas . Grottor höggs ur berget för hand, med början någon gång i 2: a århundradet f. Kr. och fortsätter genom den 5: e århundradet. Grottorna är ristade i en hästsko runt Wagura floden, med en gångväg som ger tillgång till dem alla. Det Ajantagrottorna är mest kända för sina enastående grottmålningar, som skildrar många olika historier från den buddhistiska traditionen. Många av målningarna visar Gotama Buddha, medan andra berättar historier ur Buddhas andra inkarnationer, hämtade från Jatakas berättelser. Den konstriktning är helt avskilt från två epoker när grottor har arbetat med. Den tidigare stil, av Hinayana perioden, är från 2: a århundradet f. Kr. , medan den senare konst går från omkring den 2: a århundradet vidare genom den 5: e århundradet. Den Ajantagrottorna verkar ha övergivits någon gång efter det 6th seklet. De låg sedan vilande under många århundraden, okänd för världen i stort. I början av-19-talet upptäckte en grupp brittiska soldater jaga tigrar ingången till en grotta, och de gick ner för att undersöka, upptäcka Ajantagrottorna. Regeringen informerades om upptäckten, och arkeologer ned på området. Den Ajantagrottorna har sedan återställts något, och öppnades för allmänheten. Det finns ett antal särskilt anmärkningsvärda platser inom Ajantagrottorna, både från Theravada period, under vilken öppen bilder av Buddha hade passerat över till förmån för symboliska bilder, och Mahayana period, där bodhisattva, Buddha, Taras, och dwarapalas är alla representerade visuellt.

Cave 1 är den mest berömda kloster inom Ajantagrottorna, med sin otroligt vackra väggmålningar. Målningarna föreställer olika bodhisattva, och scener ur Buddhas liv. Det finns också en stor staty av Buddha i denna grotta, predikar. Cave 2 är också mycket populärt, med höjdpunkten är ett brokigt mandala täcker taket och ser nästan ut som ett stycke hängande siden.

Cave 9 är ett av de chitya grihas eller salar bön, av Ajantagrottorna. Den har vackra fönster i bågar som låter naturligt dagsljus filter genom berget. Denna grotta är minimalt smyckad, eftersom det är en av de äldre grottor, från Theravada perioden. Cave 10, alldeles intill, är en annan bön hall, och om än inte lika visuellt stimulerande som Cave 9 går denna grotta har skillnaden av att vara den äldsta av Ajantagrottorna.

Grottor 16 och 17 är utmärkta exempel på berättande väggmålningar av Mahayana perioden. De visar olika berättelser om Buddha och buddhister som kom efter honom. Intrikata sniderier och detaljer täcker varenda centimeter av dessa grottor, bland annat farsturna.

Cave 26 är en chitya grihas från Mahayana perioden, med en enorm bortser från Reclining Buddha som han är döende. Han är omgiven av sörjande, och ovanför honom glädje gudomligheter.

Det Ajantagrottorna är lättillgängliga, och även om det finns mycket att se, de flesta människor tycker att en halv dag är mer än nog för att ta i den allmänna atmosfären på plats. Många besökare tycker att det bästa sättet att besöka dem i omvänd ordning, med början den högst numrerade grotta, och slutar vid den enorma väggmålningar av Cave 1.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.