Vilka Dödahavsrullarna?

Dödahavsrullarna är en samling handlingar som hittats i grottor längs en platå ovanför Döda havet i Israel, kallas Qumran. Det finns över 850 dokument som hittats i 11 olika grottor. Många ÅTERBERÄTTA delar av Gamla testamentet och har daterats som formas före 100 AD. En get vallhund som heter Mohammed Ahmed al-Hamed 1947 konstaterades det första av Dödahavsrullarna. Legenden säger att han letade efter ett djur som hade förirrat och snubblat över Dödahavsrullarna. Men flera människor som hävdar att al-Hamed kallas denna berättelse ifrågasätts. Så gillar Dödahavsrullarna är legenden om upptäckten höljt i dunkel.

Dödahavsrullarna bytt ägare från antikviteter återförsäljare till kyrkor. Några såldes på den öppna marknaden. Ytterligare sökning på platser runt Qumran hittades flera rullar i fler grottor. Vissa rullar publicerades omedelbart, medan andra publicerades långt senare. Vissa hävdade att den romersk-katolska kyrkan ville undertrycka publiceringen av vissa rullar. Men med alla rullar nu publiceras har lite bevis konstaterats att någon av de verk rösterna negativt ljus över kyrkan.

Dödahavsrullarna innehåller skrift, med minst tre olika skriftlärde, och i minst tre olika dialekter av hebreiska. Ursprungligen ansågs Dödahavsrullarna som ett sätt att frigöra mysterier om hebreiska och möjligen tidig kristen tro. Oftast dag används de av bibelforskare att analysera skillnader i text, och jämföra tolkningar och översättningar av vissa omtvistade ord.

Dödahavsrullarna inte erbjuder någon belysning på den period av judisk historia då andra Templet byggdes, från 570 f. Kr. till 70 e. Kr. De flesta av Dödahavsrullarna är scribings av flera Gamla Testamentet, som Psaltaren, Jesaja och Femte Mosebok. Det finns några texter skrivna på grekiska, vilket många trodde visat tecken på tidig kristen påverkan. I teorin rullar innehålla bevis på tidig kristen tro strukturer är bräcklig. Många uppskattar rullas tillbaka till 90 f. Kr. . Således kristna kunde inte ha skrivit dem.

Exakt som förvaras eller utsöndras Dödahavsrullarna förblir gåtfull. Under 1990-talet, trodde många Dödahavsrullarna gång var i besittning av Essenes, som bodde nära Qumran från cirka 2: a århundradet f. Kr. till 1: a århundradet CE. Under det judiska upproret i 66 AD, gömde Essenes den rullas i grottor att förhindra att de förstörs. Många nu misskreditera denna teori eftersom Essenes var ett litet samhälle och skulle inte ha stött så många skriftlärda.

Andra teorier har sedan dykt upp, men ingen kan exakt säga vem som skrev, höll, eller gömde Dödahavsrullarna. Arkeologer och teologer fortfarande att fortsätta att studera rullar i hopp om att vissa tolkning kommer att göras som kastar mer ljus över deras ursprung. Många av rullar har också tryckts och finns tillgängliga för allmänhetens granskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.