Varför var Pakistan Skapad?

Det finns mycket historia, nyans, och komplexitet i frågan, men en av de främsta anledningarna Pakistan skapades var på grund av religion. Det utbredda landmassa som koloniala Indien under det brittiska styret delades in i tre olika ställen. Var och en av dessa skapades eftersom majoriteten av dess invånare dyrkade en av två religioner, hinduism och islam. Detta hände 1947 och besvär har följde sedan dess.

självständighetsrörelsen i Indien började på allvar under den senare hälften av 19th Century. Det fick sedan styrka i början av 20th Century, som nationalism sopade Asien och Afrika som den hade Europa ett århundrade innan. Crusaders såsom Mahatma Gandhi började kämpar för självständighet från Storbritannien. Oberoende kampanj vunnit internationellt fokus, mycket tack vare de åtgärder av Gandhi och några andra modiga människor, och trycket blev till slut för mycket för Storbritannien att ignorera.

Indien var dock inte bara en land fullt av likasinnade människor när det kom till dyrkan. Två fundamentalt olika religioner dominerade soulful landskapet i världens näst folkrikaste land. Konflikten mellan anhängare av dessa två religioner korsat partitionen från koloniala Indien till Indien och Pakistan. Hinduismen, en av världens äldsta religioner, hade miljontals anhängare bor i Indien. Islam gjorde också, även om dess historia var mycket kortare. Den brittiska partitioneras Colonial Indien till folkmängd oro. Indien var då och är fortfarande befolkas mestadels av hinduer. Pakistan, å andra sidan haft och fortsätter att ha en huvudsakligen muslimsk befolkning. Däremot har ingen av dessa är homogen, och den partitionen separerad många människor från sina familjer.

På samma sätt som byggandet av Berlinmuren, skapade uppdelningen av Indien mer problem än den löser. Indien var en huvudsakligen hinduiska land, ja, men det hade en betydande muslimsk minoritet. Samma sak, omvänt, för Pakistan, som egentligen var två landskap till att börja med. År 1947 var Pakistan faktiskt West Pakistan och Östpakistan, med Indien och hållet i mitten. Indien delat både Pakistans utan ett sätt att ansluta de två. Östpakistan blev Bangladesh 1971.

Den plötsliga uppdelningen av kolonin i två olika länder har lett till massflykt. Muslimer reste till Pakistan och hinduer i Indien. Vissa beräkningar visar en "befolkning utbyte" på mer än 14 miljoner. Den exoduses ledde till massa kaos och masshysteri, ofta tillsammans med våld. I många fall, tro-baserade massakrer skedde bakom land linjer.

Ett annat stort sett ibland våldsamma debatt mellan Indien och Pakistan har Punjab, en provins mellan de två länder som åberopas av båda länderna. Punjab lägger tredjedel religion till mixen, sikhism. Punjab var en gång en enda stat, men har sedan blivit två, ett i Indien och de andra i Pakistan. Båda länderna vill att alla Punjab vara en del av sitt hemland, och skärmytslingar har förekommit i detta område. Konflikter över denna region och om andra allvarliga frågor har lett till en eskalerande kapprustningen mellan Indien och Pakistan, som båda sidor som påstår sig ha kärnvapen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.