Vad innebär det att buga sig?

Termen "buga sig" som en specifik typ av båge som används för att uttrycka respekt och vördnad, och även mer allmänt till någon slags åtgärd som innebär hyllning. Ordet och tradition kommer från Imperial Kina, där människor var tvungna att buga sig för kejsaren och kejsarinnan av Kina. Dag, folk buga sig sällan till levande individer, men folk kan välja att buga sig i vissa mycket speciella situationer. Detta ord kommer från Mandarin kou tou , som betyder "att knacka huvudet ", och det trädde engelska på 1800-talet. Att buga sig, någon knäböjer, och sedan böjer hans eller hennes panna i golvet. Den ställningen är extremt undergiven, lämnar nacken sårbara, och därför är det ett tecken på extrem respekt och underkastelse. I Imperial Kina krävdes försökspersoner att buga sig inför annalkande kejsaren, och folk också bugade till viktiga tjänstemän, särskilt när de bad om något. Eftersom Kina har blivit ett mer jämlikt samhälle och det finns inte längre en kejsare, det finns inga situationer där modern kinesiska (eller någon annan) är skyldiga att buga sig för andra. Men vissa människor väljer att buga sig när man ber om nåd, förlåtelse, eller en tjänst från någon annan, och i vissa kampsporter discipliner, folk buga sig i vissa situationer.

Kowtowing också praktiseras i vissa sekter kinesiska buddhismen. I dessa sekter, som dyrkar buga sig innan de närmar sig en staty av Buddha, och de kan också buga sig för buddhistiska präster. Besökare till buddistiska helgedomar som inte buddist kan också buga sig i respekt för buddhistiska kultur, om de instrueras att göra så av en guide. Även kowtowing utförs som ett tecken på religiös vördnad och respekt, själva akten inte har religiösa övertoner, i motsats till vissa föreställningar i väst.

Historiskt buga sig har haft alla möjliga konsekvenser. Till exempel riskerade representanter för utländska makter, som bugade till kejsaren som visar att de och deras nationer, var frågor av kejsaren. Detta blev ett problem för många utländska diplomater i Kina, eftersom de inte ville buga sig, eftersom de var officiella företrädare för regeringarna, och därför tilläts inte i närvaro av kejsaren.

Eftersom kroppshållning deltar i buga sig så undergiven, folk använder termen "kowtowing" mer allmänt att hänvisa till någon form av extrem vördnad eller inställsam. I denna mening är det ibland används nedsättande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.