Vad bör jag veta om Spanien?

Spanien är ett stort land i Västeuropa. Det omfattar 195. 400 square miles (506. 000 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär dubbelt så stor i delstaten Oregon, och större än staten Kalifornien. Det gränsar med Andorra, Frankrike, Gibraltar, Marocko och Portugal, och har kust längs Atlanten, Kantabriska havet och Medelhavet.

Förfäderna till moderna människor först anlände till Spanien ungefär en miljon år sedan, och människor började reglera området omkring 35. 000 år sedan. Fenicierna började först fastställa städer och tjänster handel i Spanien under 11-talet f. Kr. , och grekerna kom strax efter, i det nionde århundradet f. Kr. . Karthagerna trängas undan många av de grekiska utposter i det sjätte århundradet f. Kr. , som ett led i deras utveckling Medelhavet imperium.

Rom erövrade Spanien under det andra århundradet f. Kr. , tar det från kartagerna i det andra puniska kriget. Romarna utvecklade Spanien som ingen tidigare hade gjort, lägga massiv infrastruktur, växande ekonomi, och göra den till ett kraftfullt centrum för handel i Medelhavet. Av det första århundradet Spanien hade uppnått stor betydelse till Rom, och det iberiska folket hade alla uppnått romerskt medborgarskap.

kristendomen uppstod i det första århundradet, och med det fjärde århundradet hade dominerat större delen av Spanien. När det västromerska riket hade kommit till sin slutliga kollaps i 5: e-talet erövrades Spanien av visigoterna. I den 8: e århundradet muslimska araber från Nordafrika passerade Gibraltar sund och erövrade Spanien för umayyadiska kalifatet. Araberna behöll kontrollen över Spanien under de kommande århundradena, återerövra kristna riken i emiratet när de blev för stark. I början av 13-talet en stark konfederation av kristna riken drev ut de arabiska befogenheter som höll Spanien, och återskapade sina egna riken. I slutet av 15: e talet de två riken av Kastilien och Aragonien förenades när deras regenter Wed, skapa enhetliga Spanien. Drottning Isabella av Spanien övergick därefter till att ytterligare stärka kraften i det nya riket, arrangera äktenskap för vart och ett av sina fem barn att få riket nära stormakterna i Europa, inklusive de heliga romerska riket, det habsburgska dynastin, Portugal och England.

Spanien fortsatte med att expandera sitt rike till ett globalt imperium, hävdade marker i hela Nya världen, och om handel rutter med ett antal mäktiga nationer. I den 15: e århundradet en Habsburg, Charles I, som var också känd som Charles V, övertog tronen. Enligt detta romersk kejsare, och med den enorma rikedom som kommer från sina kolonier i den nya världen, Spanien skulle gå på att erövra delar av Nordafrika, och utöka sitt territorium i resten av världen, att skapa en verkligt mäktigt imperium. När habsburgarna dog ut i Spanien i den 18: e århundradet, en kamp för kronan började mellan Europas stormakter. Slutändan Frankrike vann, och Philip V av Bourbon-dynastin tog makten. In the late 18th century Spanien började förlora sitt grepp om sitt imperium, slutligen kulminerade i förlorade mycket av sin nya världen innehav till självständighet i början 19th century. En stor del av resten av 19th century präglades av inbördeskrig i Spanien i ett försök att tvinga regeringen att liberalisera slutligen tvingade kungen att fly, och 1873 den första spanska republiken bildades. 1874 Monarkin återställdes under kung Alfonso XII, en Bourbon. Resten av riket bröts upp under de närmaste decennierna, med Spanien anläggning till endast tre kolonier, allt i Afrika.

1931 en andra republiken utropades, och ett antal styrkor började slåss om kontroll inom republiken, inklusive anarkistiska, kommunistiska och fascistiska grupper. Ett inbördeskrig bröt ut 1936, och med hjälp av Nazityskland och det fascistiska Italien, fascister slutändan segrade med Franco som ledare.

Franco fortsatte att styra landet tills han dog 1975, vid varvid ledarskap antogs åter en Bourbon, kung Juan Carlos. Nationen började genast att gå mot att bli en demokratisk stat, och nådde detta mål under 1982

Spanien är ett vackert land med årtusenden av kulturarvet till uttryck i arkitektur, människor och landskap. Det är en av de destinationer premiären turist i Europa. Större städer som Barcelona och Madrid erbjuder fantastisk mat, vacker arkitektur och ett djup av kultur som kan ta en livstid att verkligen uppleva. San Sebastian erbjuder ett mer överklassens tillflyktsort för dem med pengar. Och borgar och fästningar som Castillo de Santa Barbara eller Alhambra är bra för älskare av majestätiska arkitektur.

Flyg anländer dagligen i Spanien från alla större knutpunkt i världen. Bussar och tåg också ansluta Spanien till övriga Europa. Båtresa är tillgänglig från både Marocko och Förenade kungariket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.