Vad bör jag veta om Qatar?

Qatar är en liten nation i Mellanöstern. Det omfattar 4. 400 kvadrat miles (11. 400 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än staten Connecticut. Det gränsar till Saudiarabien och har kust längs Persiska viken och Bottniska Bahrain.

Trots att man levde i Qatar i början, hade de inte bosätta sig där förrän ganska nyligen. Den extremt torra miljön gjort landet ogästvänlig för de flesta, och så även nomadiserande grupper tillbringade en tid i Qatar, har de inte skapa mer permanenta bosättningar de gjorde i andra regioner. Några små byar fick växa upp längs kusten, främst för att främja fisket och pearling ekonomier, med klaner som al-Saud och al-Khalifa att använda sig av regionen.

al-Khalifa klan så småningom kontrollerade flesta av Qatar av 19th century, även om de styrde från närliggande Bahrain. Storbritannien ansåg regionen viktiga under denna tid, och ser den som en waypoint på väg till Indien. När människor lever i Qatar började göra uppror mot den al-Khalifa, och när al-Khalifa senare reagerade med kraft använde britterna detta som en förevändning för att etablera Qatar som en särskild identitet genom att formellt begära deras närvaro vid förhandlingar, och så småningom märkning Qatar som ett brittiskt protektorat 1916. Qatar skickade en medlem av al-Thanis klan, att Muhammed bin Thani, företräda dem, och hans klan senare skulle bli viktig i Qatari politik. När britterna drog sig ur i Mellanöstern på 1960-talet, Qatar gick inledningsvis lös federation som senare skulle bli Förenade arabemiraten. På grund av tvister över gränserna, men föll Qatar ut och förklarade sig självständigt 1971. Landet har haft en rik ekonomi sedan upptäckten av olja, och har sett ganska stadig tillväxt sedan också före självständigheten. Fram till mitten av 90-talet var dock en stor del av de oljetillgångar som skummas av den styrande Emir. 1995, som svar på denna, hans son, den nuvarande emiren Hamad bin Khalifa al-Thani, avsatte sin far i en oblodig kupp. Eftersom bin Khalifa himmelsfärd att driva Q ekonomin har sett ännu större tillväxt och levnadsstandard i landet har ökat drastiskt. Den nya Emir har också inlett en process att gå sin nation mot att bli en demokrati, att genomföra ett antal reformer och en ny konstitution 2003.

Qatar är ett av de säkraste regionerna i viken, och som sådan en utmärkt plats för risk-blyg resenärer att smaka Mellanöstern. Även om en självmordsbombning i 2005 dödade en brittisk medborgare, bör de nationella chock vid detta fall vara en stark indikator på hur sällsynt sådant våld. Qatar ståtar med några vackra stränder, verkligen forntida hällristningar, och långa vidder rullande sanddyner. Den turistinfrastruktur här är top-notch, med nya semesterorter öppnas hela tiden, och alla bekvämligheter man kan hoppas på. Även Doha kallas ofta "tråkigaste plats i Mellanöstern", för många som kan vara precis vad de letar efter. Även om det inte är de historiska lämningar, imponerande moskéer, eller svepande vyer i Qatar att nåden vissa andra länder i Mellanöstern, finns det också i stort sett inget våld eller brott.

Flyg anländer till Doha dagligen på Qatar Airways från alla större städer i Mellanöstern, liksom platser i Europa och USA. Även om det inte finns någon organiserad transport landvägen från Saudiarabien, är gränsen öppen och hyrbilar kan användas för en mer spännande resa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.