Vad bör jag veta om Peru?

Peru är det tredje största sydamerikanska land, gränsar i väster av södra Stilla havet, och gränsar till Ecuador, Colombia, Brasilien, Bolivia och Chile. Peru är källan till Amazonas, floden som bär mer vatten än någon annan. Amazonas börjar vid Iquitos vid skede av Rio Ucayali och Rio Mara? På. Peru aktier Lago Titicaca, den högsta segelbara sjön i världen, med Bolivia.

Den uppskattade befolkningen i Peru sommaren var 2007 28,64,757, den femte största i Sydamerika. Invånarantalet är 45% indianer, 37% mestiser (en blandning av indianer och vita), och 15% vita. De officiella språken är spanska och quechua, språket för Inka imperiet. Åttio-en procent av befolkningen är katoliker. Den största staden i Peru är huvudstaden Lima med 8. 180. 000 i större huvudstadsregionen. Arequipa och Truijillo är andra och tredje största med en befolkning på 837. 300 och 725. 200 resp.

Med mindre än 3% av marken tillgänglig för jordbruk, Peru ser till sina naturresurser, såsom malm, olja, trä, naturgas, samt fisk att tjäna sin ekonomi. Textilier och jordbruksprodukter, såsom kaffe och sparris, spelar också en roll,

Peru var hem till Inka imperiet, en av de största civilisationerna i Syd-och Centralamerika innan de spanska erövringarna. Den Inka riket centrerade i Cuzco, Peru, och styrdes av en kejsare, och kallas idag för staden Machu Picchu. Francisco Pizarro ledde den spanska erövringen på 1532 befriending och sedan dödar kejsaren Atahualpa.

peruanska självständighetsrörelsen leddes av José de San Martin och Simon Bolivar. Oberoendet från Peru från Spanien utropades 1821 och vann 1824. Dagen för deklarationen, 28 juli 1821, firas i Peru som den nationella självständighetsdagen. Efter en turbulent sekel-som innehöll en lång diktatur-en president valdes 1945. Men de följande åren ingår militär uppköp och statskupper.

Sendero Luminoso, en maoistgerillan organisation trädde scenen 1980, försök att störta den peruanska regeringen. Nästan 70. 000 dog i sammandrabbningar mellan denna rebellgrupp, en annan grupp-Tupac Amaru, och regeringen i de två årtionden som följde. Om skådespelerskan Cameron Diaz hade läst lite om peruansk historia, skulle hon inte ha visat upp i Peru i juni 2007 med ett mode handväska emblazoned med maoist citat.

Demokrati tillbaka, och i september 1992 var lysande stigen på god väg att bli historia. Men skandaler och andra problem fortsatte att plåga ordförandeskapet. 2007 var presidenten Alan Garcia, som också tillträtt under 1985-1990.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.