Vad bör jag veta om Mali?

Känd officiellt som République de Mali, den sahariska land Mali är det största landet i Västafrika, och den sjunde största i Afrika, med en total yta på 478. 839 kvadratmeter miles (1. 240. 192 kvadratkilometer). Mali är helt instängda, omgiven av sju länder: Niger, Guinea, Mauretanien, Algeriet, Senegal, C? Te de'Ivoire (Elfenbenskusten), och Burkina Faso.

Den Bambara etnisk grupp utgör en majoritet av Malis befolkning på över 11. 700. 000 (2006 uppskattning). Även franska är dess officiella språk, majoriteten av befolkningen, särskilt utanför tätorterna, talar Bambara. Den största religionen praktiseras i Mali är islam-cirka 90% av sitt medborgarskap är muslimer.

Landets namn kommer från det inhemska Bambara språk, och betyder "flodhäst. " Även nomadstammar hade passerat genom regionen i århundraden, var Malinke imperiet under kontroll från den 12 till den 16: e århundradet. Under denna Empire blomstringstid, en av Malis främsta städer, Timbuktu, var en av de största i Afrika, och representerade höjden av rikedom och kultur i området. 1591 tog Marocko kontroll över regionen och skulle behålla makten i nästan 200 år. I början av 20th Century, Frankrike var i kontrollen av Mali, och den blev känd som franska Sudan 1920. År 1946 var det officiellt en del av den franska unionen. Den 20 juni 1960, fick Mali sin självständighet från Frankrike, blir Mali federationen. Vid denna tid gjordes det upp i Mali, då känt som den sudanesiska republiken och Republiken Senegal, som senare bröt sig några månader senare. Vid denna tid blev det känt enkelt som Mali.

Den 19 november 1968 en militärkupp störtade republiken och militära styret var först 1991, när den nuvarande diktatorn togs bort fredligt. Demokrati antogs, och Mali första demokratiskt valda president tillträdde 1992. Tyvärr präglades det tidiga 1990-talet av en period av konflikter mellan Malis regering och tuaregfolket etnisk grupp. Den tuaregerna, ättlingar till berber och arabiska nomader, drabbade samman med svarta afrikaner som utgjorde majoriteten. Så småningom flyttade tuaregfolket flyktingar tillbaka till Mali efter freden uppnåddes under 1995.

Eftersom en demokratisk regering antogs har Mali ledare försökt att reparera sin ekonomi, få internationellt ekonomiskt stöd från Internationella valutafonden (IMF) och locka till sig utländska investerare. Trots sin kamp fortsätter Mali att vara en av de mest socialt och politiskt säkra och stabila länder i regionen.

Delen av befolkningen bor nära eller längs floden Niger, och livet kretsar kring flodens årliga översvämningar cykel. Jordbruk och fiske längs älven är två av de största industrierna i Mali, men guldgruvor har ökat under de senaste decennierna. På grund av det faktum att majoriteten av Malis landyta är inte jordbruksgrödor eller beboelig, har landet kämpat för att inrätta stabila, lönsamma industrier på lämpligt sätt stödja dess befolkning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.