Vad bör jag veta om Libyen?

Libyen är en stor nation i Nordafrika. Det omfattar 679,000 square miles (1. 759. 500 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten Alaska. Det gränsar till Algeriet, Chad, Egypten, Niger, Sudan och Tunisien, med kust längs Medelhavet.

Regionen som nu Libyen, tillsammans med stora delar av Nordafrika, har varit bebodd i nästan 200. 000 år, med de första bosättningarna förekommer cirka 8000 år sedan. Regionen har också destination för många olika erövra folk från runt Medelhavet, som börjar omkring 900 f. Kr. .

fenicierna var den första större Medelhavet befogenhet att reglera området, använda det som en viktig handelspartner nav. Alexander den store erövrade sedan Libyen som hans imperiet expanderade ner i Nordafrika. Romarna småningom flyttade in, och vandalerna följde dem strax efter, och det bysantinska riket slutligen fått kontroll. I mitten-7th-talets mest inflytelserika av de invasioner ägde rum vid den arabiska världen, dess enorma expansion besegrade Bysans i regionen och hävdade kontroll över större delen av Libyen och stora delar av regionen i allmänhet. Islam infördes vid denna tid, och snart berberna som bebodde landet hade nästan alla konverteras.

I början 16th century Libyen var en av de viktiga stater som utgjorde Barbary Coast, ett paradis för pirater som plundrade fartyg i hela Medelhavet. Den fruktade Red Beard, även kallad Barbarossa, vars verkliga namn var Khair ad-Din, var guvernör i Tripoli, dom hans mäktiga pirat rike från den staden. Ottomanerna kom vid den här tiden, ta kontrollen i Libyen, men tillåta piratkopiering fortsätta.

1911 Italienarna invaderade Libyen, i teorin att befria dem från ottomanerna. Ett decennium senare italienarna erkänd som Emiren Sheikh Sidi Idris. 1951 Libyen förklarade sig självständigt, vilket gör det första landet att använda FN för att bli oberoende. Idris blev kung av den nya monarkin. 1959 stora mängder olja upptäcktes i landet, och det blev relativt välmående, men rikedomen aldrig gjorde sitt sätt att huvuddelen av befolkningen, vilket ledde till omfattande missnöje.

År 1969 störtades i en kupp ledd av Mu'ammar Abu Minyar al-Gaddafi, då endast 28 år gammal. Den nya regeringen upplöste monarkin och förklarade en republik, även om den revolutionära sektorn, bestående av de viktiga siffrorna i revolutionen, är inte folkvalda och kan inte återkallas från kontoret. Libyen har bedrivit en dagordning för arabisk enighet, tagit en ledande roll i Afrika, och sköt ett brett socialistisk dagordning. Ledarskapet har också varit föremål för mycket kritik för brott mot mänskliga rättigheter, och statsunderstödd terrorism, och under många år var misstros av västvärlden i allmänhet, och utsätts för sanktioner. Från och med 2003 Libyen har gjort allvarliga närmanden till försoning med väst, betala kompensation till offrens familjer av vissa statliga sponsrade terrorism och offentligt meddelar sitt massförstörelsevapen program och montera ned den.

Libyen erbjuder några hisnande utsikt över norra Afrika, och för dem som vill uppleva det väldiga Sahara, är detta platsen att gå. Ancient Monoliths såsom Jebel Acacus ha bevis på att inkräkta Sahara, som mäktiga reliker av civilisationer långa förflutna är nu omgiven av en oändlighet av sand. Den häpnadsväckande Leptis Magna är kronjuvel av arkeologiska platser i norra Afrika, med några av de mest häpnadsväckande exemplen på romersk arkitektur utanför Italien. Detta är platsen för den största romerska baden utanför Rom, Hadrianic baden, och den mäktiga Severan Arch. Sanden i Sahara bevarade dessa ruiner nästan perfekt, och de är inte missa.

Flyg anländer regelbundet i Tripoli från ett antal europeiska länder, samt i Mellanöstern, och antalet flygningar och anslutna flygplatser ökar stadigt. Kryssningsfartyg gör också hamnen i Tripoli ofta. Overland resa är möjlig från flera grannländer, men endast resa från Tunisien eller Egypten är alls rekommenderas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.