Vad bör jag veta om Lettland?

Lettland är ett stort land i norra Europa. Den omfattar 24. 900 kvadrat miles (64. 600 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten West Virginia. Det gränsar till Vitryssland, Estland, Litauen och Ryssland, och har kust längs Östersjön.

Människor först anlände till det område som nu Lettland mer än 12. 000 år sedan. Permanenta bosättningar framträdde vid stranden av Östersjön omkring 5000 år sedan. De baltiska stammarna började visas strax efter. Dessa stammar skulle så småningom börja bilda större grupper, även de som skulle utgöra den närliggande rike Litauen. I den 10: e århundradet i Lettland fanns ett antal viktiga stammar, inklusive Couronians, som av 13-talet skulle bli allmänt känt som den baltiska vikingar.

Tyska korsfarare anlände i början av 13-talet för att tämja den hedniska balterna, som var till stor del vägrade att konvertera. I slutet av 13-talet som tyskarna hade tagit loss kontroll över större delen av regionen, bunta ihop det i med närliggande Estland för att bilda det livländska edsförbundet. Den Livonians inte expandera mycket, istället fokusera på handeln för de närmaste århundradena. I slutet av 16th century det livländska edsförbundet hade erövrats av grannstaten polsk-litauiska samväldet. Svenskarna tog kontroll över delar av regionen, främst Riga, i början 17th century. Under the 17th century Lettland blev mer enhetlig, med en distinkt kultur och språk fram som anslutit samtliga letter. I slutet av 18th century, när Litauen togs av Ryssland, alla Lettland kom under rysk kontroll . Reformer genomdrev Lettland under det kommande seklet, och en nationalistisk rörelse som bildas i 19th century. Efter första världskriget förklarade Lettlands självständighet 1918. 1934 tog statsministern makten genom en oblodig kupp, och suspenderade parlamentet. Den Sovjet ockuperade landet under andra världskriget, och blev efter kriget var slut. De som kämpat för självständighet under denna period varit föremål för stalinistiska deportationen till gulag, eller summariska avrättningar. Lettland förblev under sovjetisk kontroll för de närmaste decennierna, fram till uppdelning av Sovjetunionen.

1991 Lettland förklarat sig självständigt, snabbt återinföra demokratiska strukturer och avreglera sina marknader. Landet stabiliserats snabbt och såg snabb tillväxt under de följande åren. Av 2004 hade landet gick med i EU och Nato. Den huvudstad Riga är en av höjdpunkterna i Lettland. Full av gamla slott och kyrkor, med vacker arkitektur och ett rungande bar liv, kan Gamla stan delen av Riga känns som att ta ett steg tillbaka i tiden ett par århundraden. Kyrkor i hela landet gör också bra platser att besöka, med Aglona basilikan från slutet av 17th century är kanske den mest kända. Landsbygden i Lettland är också värt att se på sina egna meriter, med böljande kullar och pittoreska städer som Sigulda tillåter en att kasta den moderna världen.

Flyg anlända till Riga dagligen från de flesta större europeiska städer, och amerikaner kan flyga in via en av dessa knutpunkter. Tåg länk Riga med Ryssland och delar av Östeuropa, och bussar länk landet med Västeuropa. Färjor ansluta även Lettland att både Tyskland och Sverige.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.