Vad bör jag veta om Laos?

Laos är ett stort land i Sydostasien. Den omfattar 91. 400 kvadrat miles (236. 800 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än staten Utah. Det gränsar till Burma (Myanmar), Kambodja, Kina, Thailand och Vietnam. Regionen som nu Laos har varit befolkat av människor i årtusenden. Före historisk tid i Laos är inte lika väl utvecklad som en del av det omgivande nationer, och i själva verket under senare år har det funnits en strävan mot de-betona denna period att fokusera på det tidiga Kungariket period i Laos. Det är känt att ett antal olika grupper fast området innan den 14: e århundradet, dock med Mon kungariket som styrde stora delar av Sydostasien kontroll Laos under en tid, och Khmerriket fixera delar av landet på olika punkter.

modern nation, anser dock dess grundvalar rotad i bildandet av Konungariket Lan Xang i mitten-14th talet av Fa Ngum. Dessförinnan var landet redan befolkat av Laos, samt må och andra etniska grupper. By the 16th century theravadabuddhism var förankrad och den dominerande religionen. Med början i mitten av 17th century, gick Laos till en ekonomisk och politisk tillbakagång, och staten ökade betydligt svagare. I slutet av 18th century det hade blivit svag nog att grannlandet Thailand (dåvarande Siam) lyckades erövra stora delar av Laos.

I slutet av 19th century fransmännen, som nyligen hade erövrat Vietnam, som förhandlats fram med de thailändska för ägande av Laos, och i början av 20th Century Laos var helt under franskt styre. Under andra världskriget den japanska ockuperade Laos, och som med grannlandet Vietnam, efter det japanska besegra laotier förklarade sig självständigt. Frankrike svarade med att skicka in trupper och ta kontrollen regionen igen. Den nationalistiska rörelsen har fortsatt att verka för självständighet, dock, och 1950 den franska förklarade dem självständighet. 1954 ombildades det land som en helt självständig konstitutionell monarki. Från början Laos hade svårt faktiskt hävda sin självständighet, mot bakgrund av intresse från Förenta staterna i regionen som en kraft i kampen mot Vietnam. Första koalitionsregering föll 1958, och även annan bildades strax efter en kupp 1960, föll det nästan omedelbart också. Laos deklarerade neutralitet 1962, och USA och Nordvietnam båda svarade genom att skapa sin egen proxy arméer i regionen, effektivt förstöra landets officiella hållning neutralitetspolitik.

Även om landet fortsatte att försöka behålla sin demokrati, när USA drog sig tillbaka från området och Sydvietnam föll, landet togs över av den kommunistiska fraktionen, med militärt stöd från Nordvietnam. I slutet av 1975 kungen abdikerade, och den kommunistiska Laos republiken bildades. Som med närliggande Vietnam, som kontrollerade det mesta av Lao politik under de kommande årtiondena, som inrättats Laos en rad ekonomiska reformer och hårdföra kommunistiska dagordningar som långsamt körde landets ekonomi i botten. Början i slutet av 1980 började landet att öppna sin ekonomi mer, dock, och ge fler kapitalistiska metoder, börjar en långsam väg mot ekonomisk återhämtning.

Laos är det mest bombade suverän nation på jorden, och landminor och oexploderad förordningen fortfarande kull landsbygden. Besökare bör vara särskilt försiktiga att inte lämna markerade stigar, och att uppmärksamma alla varningar landa mitt tecken.

Laos är mångas favorit resmål i Sydostasien. Laotiska folket i allmänhet anses vara några av de mest öppna och vänligaste folket i världen. Landets relativa isolering har lett till Laos behålla mycket av sin traditionella livsstil. Resenärer letar efter high-end boende kommer förmodligen inte att hitta Laos efter egna önskemål, men liksom landets infrastruktur är långt ifrån utvecklas. Rough vägar och värdshus är normen, men är det pris man betalar för en sådan oförstörd naturlig skönhet.

Höjdpunkter i landet är det Khone Phapheng, den största vattenfall i Sydostasien, den Pha That Luang, en vacker buddhistiska tempel och grottor i Pak Ou. Slätt Jars är också en fascinerande plats att besöka, särskilt för en amatör arkeologerna. Dessa enorma sten burkar kan väga mer än sex ton, och är ungefär 2000 år gammal, men deras syfte är okänt. Hundratals burkar är strödda över området.

Flyg anländer i Vientiane ganska regelbundet genom de stora asiatiska knutpunkter. Overland korsningar är möjliga från Thailand, Kambodja, Kina, Vietnam och Burma, men tenderar att vara avlägsna och över outvecklade vägar. Flodövergångar är en av de mer populära sätten för turister att komma in i landet, reser Mekong på en naturskön båttur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.