Vad bör jag veta om Iran?

Iran är ett stort land i Mellanöstern. Det omfattar 636. 400 square miles (1. 648. 200 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Alaska. Det gränsar till Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Irak, Turkiet, Turkmenistan, och Pakistan och har kust längs både Kaspiska havet och Persiska viken.

Folk började reglera området så långt tillbaka som 8000 f. Kr. med ganska sofistikerad civilisationer växer upp omkring 6000 f. Kr. . I 3000 f. Kr. omfattande Elamriket, ungefär som relativt lite är känt, bildas i regionen. Mellan 3000 och 2000 f. Kr. arierna tog sig norrifrån och bosatte sig nuvarande Iran. I den 8: e århundradet f. Kr. mederna utgjorde den iranska imperiet, där scenen för Iran som en enhetlig, stark nation . I 6: e århundradet f. Kr. Kyros bildade persiska riket, förenande regionen, stärka den betydligt, och utvidga sina gränser. Kung Darius ledde det persiska riket genom vad var utan tvekan sin största period av tillväxt i 5: e århundradet, att införa standardiserade mynt till världen, att skapa en imponerande vägsystem, att bygga en kanal för att ansluta Nilen med Röda havet, och utöka imperiets bli en stor supermakt av ålder.

Det persiska riket erövrades kort av Alexander den store under 4: e århundradet f. Kr. Det bekräftade snabbt själv, dock med efterföljande partiska riket dominerade stora delar av världen. Under de kommande fem århundraden Partien skulle hålla romarna borta, utvidga sitt territorium i processen. I den 3: e århundradet ett nytt imperium, den Sassaniska riket uppstod i Iran. På toppen av den Sassaniska imperiets makt hade erövrat Egypten, Palestina, Irak, Jordanien, Afghanistan, Libanon, Armenien, och delar av Kaukasus, Pakistan, Turkiet och Syrien.

Den Sassaniska Empire verkade nästan ostoppbar, men i mitten-7th-talet, efter ett förkrossande nederlag i händerna på araberna kollapsade riket. Den umayyadiska och Abbasid Caliphates skulle härska över Iran de närmaste 150 åren, undertrycka uppror av perserna, och så småningom omvandla de flesta av nationens till islam. Så småningom perserna skulle göra om Iran, driver kalifatet ut.

För de närmaste århundradena Iran var mestadels i händerna på mindre dynastier, aldrig riktigt nå samma enhet, som den hade haft under Sassaniska riket. I början av 13-talet Djingis Khan kom, sparka flesta av Iran och massakrera en stor del av befolkningen. Mongolerna behållit kontrollen över Iran genom den 13th och 14th århundradena fortsätter att plundra och förtrycka folket. i det 16th århundradet, hade nästan ett tusen år efter den sista verkligt persiske kejsaren kontrollerade Iran, Safavid dynastin uppkom . Safavid dynastin inrättade många av de institutioner som definierar dagens Iran. Denna dynasti var ansvarig för att slåss mot det ottomanska imperiet, jagar en del europeiska befogenheter från regional kontroll över delar av Persiska viken, och en öppning av handeln kraftigt med väst.

Iran lämnat över till en konstitutionell monarki i början av 20th Century, under Shahen av Qajar dynastin. Den brittiska flyttade till Iran efter upptäckten av olja strax därefter, och Ryssland utövade makt i andra delar av landet. Under andra världskriget Shah tvingades abdikera till sonen av de allierade styrkorna, och Mohammad Reza Shah Pahlavi styrde landet fram till 1979.

Protest till Shahens styre började växa i Iran. Regeringen sågs som inskränka den personliga friheten, och den interna säkerhetstjänst var känd för att vara ansvarig för att ha dödat tiotusentals eller iranier. Den religiösa präster i landet var också missnöjda med Shahens reformer. Från och med 1979 shahen tvingades abdikera, och strax därefter till Ayatollah Khomeini tog makten, omformning Iran är en islamisk republik.

Irans tidigare positiv image i väst plötsligt förskjutits med tagande av 52 amerikanska gisslan på en amerikanska ambassaden i Teheran. Regeringens hållning gentemot väst också förändrats drastiskt under de kommande två decennierna. Strax efter utropandet av den islamiska republiken, invaderade Irak Iran, och för de kommande åtta åren Iran skulle bli indragen i en kostsam och dödligt krig. Spänningar mellan Iran och väst har fortsatt att växa.

Västra fördomar åt sidan, är majoriteten av Iran ganska säker för resenärerna. Gränsen mot Irak och Afghanistan är mycket fientlig, men Teheran och de flesta av landsbygden är säker, så länge man respekterar lokala lagar och agerar artigt. Forntida arkeologiska lämningar som Choqa Zanbil med sin enorma ziggurat, eller Persepolis, den enorma palats Jamshid, är några av höjdpunkterna i landet. Den vackra staden Shiraz är ett annat utmärkt attraktion, som är bergsbyn Masulé. Museer finns i hela landet, visar den långa och ärorika historia i det persiska riket, och det finns skidåkning och bergsklättring också.

Flyg anländer dagligen till Teheran från de flesta europeiska och Asien städer, och amerikanerna kan få det via en av dessa knutpunkter. Resenären kan också komma landvägen från Turkiet, Azerbajdzjan, Armenien och Turkmenistan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.