Vad bör jag veta om Haiti?

Republiken Haiti är ett land som ligger i Karibiska havet. Det är en del av ön Hispaniola, som upptar en tredjedel av dess västra geografi. Men denna tredjedel av ön är inte bara Haiti, eftersom landet delar denna region med Dominikanska republiken. Haiti är mindre i storlek, så långt länder går och tar upp ungefär lika mycket utrymme som delstaten Maryland. Ingår i landets landområden är några mindre öar, som heter La Gonave, La Grande Caye, La Tortue, Les Cayemite och lle de Anacaona.

De flesta av Haiti präglas av bergigt land som står för omkring två tredjedelar av sitt markinnehav. Vad som inte täcks i fjällterräng är pryds av djupa dalar och stora regioner platå, liksom mindre slättområden. Landets totala yta omfattar cirka 10. 714 kvadrat miles (27. 750 kvadratkilometer). Ungefär, 10. 641 kvadrat miles (27. 560 kvadratkilometer) i detta land. Haiti: s territorium omfattar cirka 0,7 procent vatten.

Haiti är ett av de ställen Christopher Columbus utforskade 1492. Det föll under kontroll av Spanien kort efter denna händelse. Dock tog Frankrike över 1697, när den utarbetade dagens Haiti som en fransk koloni som heter Saint-Dominique. Under franskt styre, etablerade kolonin sig som en ledare av sockerrör produktion, en industri som var beroende av användningen av slavarbete.

Idag är Haiti fortfarande oberoende och betraktas som en republik. Den har en vald regering som inkluderar, men är inte begränsat till, en president och en premiärminister. Regeringen är ansvarig för att se till behoven hos en befolkning på mer än åtta miljoner människor. Tyvärr har befolkningen en låg medellivslängd. Medan vissa länder har livslängd på 70 eller 80, haitisk invånare inför en förväntad livslängd på cirka 57 år.

svarta utgör majoriteten av Haitis befolkning, kommer i runt 95 procent av befolkningen. De resterande fem procent är mulatt eller vitt. Omkring 80 procent av Haitis befolkning är romerska katoliker och de övriga invånarna är protestanter eller har ingen religion. De officiella språken är kreol och franska och den officiella valutan är Gourde. En stor del av landets befolkning bor i huvudstaden, kallad Port-au-Prince.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.