Vad är tropiska länder?

tropiska länder är de som ligger inom det område som vi kallar tropikerna. Tropikerna är zonen mellan Kräftans vändkrets, mellan parallellen för latituden till 23? O Nord, och Stenbockens vändkrets, mellan parallellen för latituden till 23? O Syd. Överallt i tropikerna träffas av solens strålar vinkelrätt vid middagstid på minst en dag varje år. I centrum av tropikerna ligger ekvatorn, en stor cirkel som vi föreställer oss att gå runt jorden på en plats lika långt från nord-och sydpolen.

Många associerar tropiska länder med ett fåtal öar och palmer, men i själva verket ligger en stor del av världen inom tropikerna. I det västra halvklotet, tropiska länder som Mexiko, hela Centralamerika, samtliga av de karibiska öarna från strax söder om Nassau på Bahamas, och den övre halvan av Sydamerika, däribland Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana, liksom de norra delarna av Chile, Argentina, Paraguay och Brasilien. I Afrika är det enda nationer som inte kan kallas tropiska länder är Marocko och Tunisien i norr och Lesotho och Swaziland i söder. Alla resten ligger antingen helt eller åtminstone delvis, i tropikerna.

Även om inga europeiska länder är tropiska länder, har Mellanöstern fyra tropiska länder: Jemen, som är helt i tropikerna, och delar av Saudiarabien, Oman och Förenade Arabemiraten. Indien, i södra Asien, ligger främst i tropikerna, och alla länder i Sydostasien är tropiska länder. Australien, Mikronesien, Marshallöarna, Kiribati, och de flesta andra ö-nationer i Oceanien i södra Stilla havet är tropiska länder, liksom.

Inte alla tropiska länder har samma klimat, men de har alla en begränsad räckvidd i deras temperaturer och mindre klimatförändringar under ett år än det finns i andra zoner. Deras klimat kännetecknas främst av våta och torra säsonger. Flora och fauna av tropiska länderna skiljer sig också, och medan palmer växer på många håll, också växa utanför tropikerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.