Vad är fransktalande Kanada?

Termen "fransktalande Kanada ibland används för att beskriva regioner i Kanada med en stor fransktalande befolkningen, särskilt Quebec, som har en hög koncentration av fransktalande. Man kan också använda uttrycket mer allmänt för att beskriva den franska språkgemenskapen i Kanada. Kanada rika historia kräver en hel del av avvecklingen av det franska, tillsammans med den resulterande kulturellt utbyte, så det franska språket är mycket levande och aktiv i Kanada som följd. När man säger ordet "fransktalande , "de betyder helt enkelt" fransktalande. "Vissa använder också detta ord att beskriva den kulturella traditioner som går tillsammans med att tala franska, särskilt när de beskriver en viss region i världen som Francophone region. När det gäller franskspråkiga Kanada, många franska högtalarna är i själva verket fransk-kanadensiska, med anor som kan spåras tillbaka till Frankrike, och de har en mycket unik kultur som skiljer sig från den engelsktalande befolkningen.

Förutom Quebec, där franska är det dominerande språket, kan fransktalande också hittas i Alberta, Manitoba, New Brunswick, Ontario, och Saskatchewan. Sammantaget cirka 23% av kanadensare talar franska, och de flesta franska talarna är tvåspråkiga. Franska är det andra officiella språket i Sverige, vilket innebär att offentliga publikationer finns på franska, och franska högtalarna är rätt till vissa rättigheter, däribland statliga bidrag och stöd.

Tre dialekter av franska talas i fransktalande Kanada : Quebec, Acadian, och Newfoundland franska. Quebec franska är så utbredda att många människor anser att det är den främsta franska dialekten, följt av Acadian franska, som är nära förbunden med Cajun franska talas i den amerikanska södern. Newfoundland franska närvarande betraktas som en utrotningshotad dialekt, på grund av det begränsade antalet talare.

franskspråkiga Kanada är en levande gemenskap bestående av hårda ansträngningar av folk inifrån samhälle som vill bevara sitt kulturarv. När du besöker delar av Kanada med stora franska språkgemenskapen, är det möjligt att se en kultur helt skild från produktionen av engelsktalande, med sin egen konst, skolor, sociala värderingar, mat och så vidare. I områden där den fransktalande befolkningen är mer fragmenterad, insatser för att bevara kulturen i franskspråkiga Kanada fortfarande kan ses med visst stöd av den kanadensiska regeringen, som vill säkerställa att den fransktalande minoriteten befolkning kommer att fortsätta att utvecklas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.