Vad är Transcendentalism?

Transcendentalism är en litterär, filosofisk och kulturell rörelse som började i New England i mitten av 19th century. Teorierna om Transcendentalism var hyllar och uppmuntras av författare som Ralph Waldo Emerson och Henry David Thoreau. Ministrarna Frederick Henry Hedge och Theodore Parker var viktiga transcendentalisterna, liksom Sophia Peabody, Nathaniel Hawthorne hustru.

Begreppet Transcendentalism bygger på teorier som föregår den. Mest inflytelserika var skrifter 18th century filosofen Immanuel Kant, som teori var att den enda sanna kunskapen är den som skulle bli känt instinktivt istället för visat empiriskt. En oerhört viktig kompletterande inflytande var ett verk av den romantiska poeter, särskilt William Wordsworth och Samuel Taylor Coleridge. Vissa människor hänvisar till Transcendentalism som amerikanska romantiken. I stället för att som omfattar traditionella kristna teori, Wordsworth och Coleridge trodde att folk hade en medfödd känsla för det andliga, en andlig kunskap som korsat vad man kan känna empiriskt, eller vad skulle kunna skadas genom våra sinnen. Transcendentalisterna var också en reaktion mot den andliga tradition unitarisk kyrkan, en icketrinitara form av kristendomen. Ibland var de också uttryckligen motsatte sig teorier hyllades under upplysningstiden och Age of Reason.

unitarier på den tiden anammat tanken att orsaken, vetenskap och filosofi hjälpt människor att upptäcka livets mening och det andliga värld. De som antas Transcendentalism ansåg att stipendiet direkt ingripit med medfödda veta, och grumlade sinnen snarare än clearing dem för personliga uppfattning av det gudomliga. Den gudomliga var där för att märkas snarare än något man måste vara övertygad om. Vissa bredbent stängslet i denna fråga. Emerson var både naturvetare och transcendentalist. Många Unitarian ministrar blev transcendentalisterna just nu. De poeter och författare i samband med Transcendentalism speciellt uttryckte känsla av medvetenhet som kunde fås från att vara "i naturen. " Detta var verkligen en direkt avspegling av den engelska romantiska rörelse i poesi. Wordsworth och andra uttryckligen firade naturen som källan till det gudomliga, inte bara utomhus och naturliga yttringar av jorden, utan också det viktigaste eller karaktär mänskliga. från Emerson arbete Natur begreppen Transcendentalism är väl uttryckt: "Standing på bara marken,-mitt huvud badade av munter luften, och upphöjda rymdens oändlighet,-allt detta själviskhet försvinner. jag bli transparent eye-ball, är jag ingenting, jag ser alla, strömmarna av Universal Being cirkulera genom mig, jag är en del av eller partikel med Gud. "

mening Emerson, och författare som honom är att naturen ger oss möjlighet att sprida den perceptuella rationell del av oss själva, för att istället engagera sig aktivt med det gudomliga. Om du är intresserad av Transcendentalism, tillsammans med Emerson arbete Natur , är ett annat mycket viktigt arbete Henry David Thoreau's Walden . Poesi av Walt Whitman, särskilt Leaves of Grass är en viktig förklaring till rörelsen. Ytterligare, inte försumma William Cullen Bryant och hans herre dikt "Thanatopsis. "

En annan viktig aspekt av rörlighet Transcendentalism var dess växande respekt och värde för kvinnors ställning. Det var ur Transcendentalism att kvinnor i USA skulle börja kampanj för omröstning. Transcendentalism omfattade också en transcendent kärlek av alla raser, och tog upp frågan om orättvis behandling av indianer och slavar. Inte alla transcendentalist gällde i dessa reformer, men många av dem använt sina instinkter för att lyssna på den mänskliga naturen av grundläggande jämlikhet, eftersom vi alla som Emerson sade "delvis eller partikel med Gud. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.