Vad är Takht-e Soleyman?

Takht-e Soleyman är en gammal arkeologisk plats som ligger i Iran. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2003. Även om en anläggning är nu starkt förfallen, förblir det ett spännande exempel på tidig regionala arkitekturen.

Takht-e Soleyman är bokstavligen översatt som Throne of Solomon, och legender surround några platser i området för den historiska kung. Någon gång under första årtusendet f. Kr. människor började bosätta sig i området, och under Achaemenian dynasti området började ett centrum Zoroastrianism.

I den mellersta delen av millenniet den enorma Adur Gushasp, även känd som Azargoshnasb, byggdes i Takht-e Soleyman. Detta var en stor brand Temple of the zoroastriska tron. Fire Tempel är den främsta platsen för tillbedjan för zoroastriansna samlar eld och vatten för att skapa renhet. Adur Gushasp i Takht-e Soleyman var den största Fire Temple i världen, och fungerade som ett centrum för Zoroastrianism under århundraden. Den Adur Gushasp på Takht-e Soleyman var en viktig plats för sassaniderna som brunn. Innan stigande tronen att ta kontroll över sitt imperium, varje potentiell härskare skulle göra en pilgrimsfärd till Fire templet för att böja det i ödmjukhet.

Under 3: e århundradet f. Kr. , när Takht-e Soleyman var under kontroll av den sassanidiska dynastin, var regionen ytterligare befäst. En enorm mur byggdes för att omsluta allt, och nästan fyrtio torn uppfördes för försvar. Takht-e Soleyman fortsatte att växa i popularitet som resmål för zoroastriansna, och genom åren har flödet av pilgrimer stadigt ökat. i 6: e århundradet komplexa höjdes ytterligare, eftersom Khosrow-Anushrivan byggt massiv tempel och logi för att tillgodose den numera omfattande och regelbundet flöde av pilgrimer som kommer till Takht-e Soleyman. Khosrow II fortsatte denna expansion i början av den 7: e århundradet. I de tidiga 7th århundradet Khosrow II besegrades av romarna, och regionen föll under romersk kontroll. Romarna plundrade och förstörde Takht-e Soleyman, och elden tempel Adur Gushasp. Templet byggdes aldrig, och flödet av pilgrimer stadigt minskat fram till platsen var nästan glömd. I de 13th och 14th århundradena, som mongolerna svepte genom området, såg Takht-e Soleyman ett kort uppsving, som nya byggnader byggdes. Folk började använda området igen, och för de närmaste århundradena överlevt, även om det aldrig trivdes hur det hade under sasanidiske eran. In the 17th century platsen övergavs helt och hållet, och det var känt, men sällan besöks under de närmaste århundradena. Början i den tidiga delen av den 20-talet började området grävas upp av västerländska arkeologer. Arkeologi har fortsatt i området fram till idag.

Den närliggande Prison of Solomon, eller Zendan-e Soleyman, sägs ha inrymt mäktiga djur. Legenden säger att kung Salomo skulle fängsla monster som strövade han landar i denna väldiga kratern, vilket är mer än 300 fot (90m) djupt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.