Vad är Schweizergardet?

Termen "Swiss Guard används för att hänvisa till en historisk organisation av eliten schweiziska legosoldater som hyrs ut till olika europeiska makterna. Den ursprungliga Schweizergardet hade ett antal enheter, varav en del gick vidare till att bli ganska känd, spelar avgörande roller i Europas historia. I dag, bara en enhet av Schweizergardet överlever: den påvliga Schweizergardet. Detta efterlevande enhet är en av de äldsta kontinuerligt organiserade militära organ i världen, organiserade i 1506 på begäran av Pope Julius II.

Historiskt Schweizergardet stod under befäl av den schweiziska kantonerna, det administrativa distrikt i Schweiz. De använde Schweizergardet som ett politiskt verktyg, stöd lojaliteter och handelsavtal genom att hyra deras legosoldater ut. Länder som kontrakterats för enheterna i Schweizergardet skulle betala både handelsvaror och hårdvaluta, och dessa resurser var i sin tur används av ledarna för kantonerna. En anmärkningsvärd enhet i Schweizergardet var Hundred Guard, som tjänstgjorde i domstol i Frankrike från slutet av 1400-talet till början av 1800-talet. De hundra Guard deltog bland annat i den franska revolutionen, försökte försvara Tuilerierna och i slutändan bli besegrad av de revolutionära krafterna. Många andra europeiska domstolarna använt Schweizergardet i varierande siffror, som bygger på dessa extremt duktiga soldater på försvar. Den påvliga Schweizergardet är ofta en fråga av intresse för besökare till Vatikanen, tack vare sin extremt färgglada Renaissance -inspirerade uniformer. Även medlemmar av den schweiziska vakten i Vatikanen kan tyckas ganska bisarr, är de i själva verket mycket duktiga soldater med militär erfarenhet, och förutom utför ceremoniella uppgifter, de spelar en aktiv roll i skyddet av Hans Helighet påven.

År 2006 firade den påvliga Schweizergardet sitt 500-årsjubileum med en rad ceremonier och evenemang, till minne av långa historia Schweizergardet i Vatikanen. Män som godkänns för Schweizergardet i Vatikanen måste vara katolik, med militär erfarenhet, och av god karaktär. De är också av tradition, schweizisk medborgare och att de ofta är väldigt hängivna och begåvade, som en livvakt till påven anses vara en enorm ära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.