Vad är Osebergsskeppet?

Osebergsskeppet är ett vikingaskepp som upptäcktes i en norsk begravningsplats vid sekelskiftet av nittonhundratalet. Fartyget finns att beskåda i Oslo, tillsammans med ett urval av artefakter hittades med fartyget, och många människor anser att Osebergsskeppet vara ett mästerverk i Viking varvsindustrin. Det är ganska stor, och omfattas av bedövning och utsmyckade träsniderier som har omsorgsfullt bevarats så att människor kan undersöka dem.

Studier av Osebergsskeppet tyder på att den byggdes i början av 800-talet CE, och förmodligen använt flera år innan de ingår i en ceremoniell begravning. Den Osebergsskeppet byggdes med klinker konstruktion, där plankorna är skiktade över varandra och nitade ihop. Denna teknik har utvecklats av både vikingarna och kinesiska, och det revolutionerade varvsindustrin för dessa folk, ge dem möjlighet att resa längre än någonsin tidigare. Den Osebergsskeppet har en hög stäv som lockar till en spiral, och hela fartyget omfattas i utsmyckade sniderier av växter, djur och geometriska figurer.

Vikingarna trodde att de döda skulle förses med all de föremål som de kan ha användning för i livet, utan gravgods såsom verktyg, tjänare, och så vidare, skulle någon som inte har tillgång till dessa saker i livet efter detta. Som ett resultat, Viking begravningar involverade ett stort antal objekt. Den Osebergsskeppet och dess gravgods begravdes otvivelaktigt i en komplicerad ceremoni som ingår djuroffer och offer av mat till de döda. När det gäller Osebergsskeppet, graven varor som ingår i fartyget, tillsammans med ett stort antal artiklar, allt från skotrar till köksutrustning. Arkeologer som arbetar på plats hittade textilier, verktyg för olika uppgifter, koppar, tallrikar, smycken, vagnar, sängar, kistor och ett antal andra punkter. Den Osebergsskeppet innehöll också kroppar hästar, oxar och andra djur, tillsammans med kropparna av två kvinnor, det antas att en kvinna var tjänare, medan andra kan ha varit en prästinna eller högt uppsatt person, med tanke på att hon var insvept i sällsynta blått siden för begravning. När skeppet var ojordade, det var rekonstruerade omsorgsfullt, med konservatorer försöka använda så lite nytt material som möjligt när de byggde fartyget. Tyvärr var konserveringsmetoder för trä ganska primitiva i början 20th century, och virket blev mycket spröda, tillsammans med några av de gravgods. Så länge den bräckliga fartyget tillåts förbli stillastående, kommer det förmodligen bestå en tid, och den har ett permanent hem i Vikingaskeppsmuseet i Norge.

Även om konserveringsmetoder används för att konservera Osebergsskeppet kanske inte har stellar, hitta motiverade den norska regeringen att skydda nationella skatter. Norge var en av de första regeringarna att införa ett förbud mot export av antikviteter som en direkt följd av oron för försäljning av föremål av enormt kulturellt värde till högstbjudande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.