Vad är New People’s Army?

New People's Army (NPA) är en paramilitär organisation baserad i Filippinerna. Många regeringar världen klassificera NPA som en terroristorganisation, eftersom den förespråkar en period av långvarig "som folkets krig" syftar till att underminera regeringen i Filippinerna. Sin höjdpunkt, var över 25. 000 personer är medlemmar i New People's Army, trots reformer under 1980-talet drastiskt minskat storleken och aktivitetsnivån i organisationen ända till slutet av 1990-talet då NPA aktiviteter blossade upp igen i vissa regioner i Filippinerna. grundades Denna organisation 1969 för att fungera som den väpnade grenen av det kommunistiska partiet på Filippinerna. Tyder på att New People's Army fått ett betydande ekonomiskt stöd från Kina väl under 1970, vilket återspeglar dess status som en maoistisk kommunistisk organisation. Organisationen använder gerillans taktik för att främja sitt mål att störta regeringen, bygger på mycket rörliga agenter för att utföra olika arbetsmoment. Som många paramilitära organisationer som försöker störta regeringarna från insidan fokuserar NPA dess ansträngningar på politiker, informatörer, människor som är socialt framträdande och utländska rådgivare. New People's Army har inlett en rad attacker mot amerikansk militär i Filippinerna, till exempel, med målet att försöka destabilisera landets regering genom att köra amerikanerna ut i regionen.

New People's Army medlemmar tenderar att vara mest aktiva på landsbygden i Filippinerna, där kontrollerar dem är oerhört svårt. Utländska besökare till regionen är ofta rekommenderas att hålla sig borta från dessa områden för att undvika förvecklingar med NPA, som har varit kända för att begå brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp i främjandet av sina mål.

Även väpnad kamp kan vara ett giltigt sätt att motstånd mot en regering, en del människor känner att New People's Army kanske har blandat ihop sina ideal och mål. Till exempel, förutom att delta i gerillakriget har NPA också varit inblandad i fall av utpressning, kidnappning och upplopp som omfattade oskyldiga individer och inte hade något klart syfte. Detta ledde till beslutet att klassificera NPA som en terroristorganisation av USA under 2002, med Europeiska unionen följa efter flera år senare.

Regeringen i Filippinerna har också gett ut flera inbjudningar till fredssamtal till NPA, och flera sådana samtal har förts. Trots dessa samtal fortsätter NPA att vara aktiv, även om många hoppas att en lösning kan nås.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.