Vad är Minaret i Jam?

Minaret i Jam är en stor minaret i Afghanistan. Det är en UNESCO: s världsarvslista och har varit sedan 2002. Det har varit i farozonen sedan starten i Världsarvet systemet.

minareter är spiror som ofta förknippas med muslimska moskéer. Det är från toppen av en minaret som böneutropare uppmanar de troende att be, och det är skälet till att de är så höga. Vissa moskéer har minareterna som når nästan 700 feet (215m), men det finns få extremt höga fristående minareter i världen.

Minaret i Jam är nästan 215 fot (65m) hög. Kanske mer imponerande är det faktum att hela saken är gjord av bränd tegel. Minareten i Jam troligen tjänade som inspiration för Qutub Minar, som finns i Delhi i Indien. Den Qutub Minar är nästan 240 fot (73m) lång, bara knappt slå minareten i Jam som den längsta tegel minareten i världen.

minareten i Jam är mest kända för intrikata dekoration som täcker det. Stuckatur och kakel pryda dess struktur, med otroliga exempel på kalligrafi och vackra islamiska geometriska mönster. Koranens verser också pryder Minaret i Jam, inklusive Sura al-Saff och Sura Maryam. Det finns trappor att vrida på insidan, som leder fram till två balkonger och passerar genom sex stora rum.

Minareten i Jam, liksom många minareter byggs i hela Afghanistan och Iran på den tiden var sannolikt byggd som en bestående symbol för erövring av islam i regionen. Det är troligt att minareten i Jam byggdes i slutet av 12-talet av Ghurid Sultanatets, för att fira sin seger över turkarna eller Ghaznevids. Ursprungligen minareten i Jam var ansluten troligen till den historiska moské Firuzkuh, som spolades bort inte långt efter dess färdigställande. I början av 13-talet i regionen erövrades av mongolerna, och många av de strukturer förstördes. Minareten i Jam blev stående, men var mer eller mindre helt bortglömda av omvärlden efter regionens falla. Minareten förblev glömda i århundraden, tills den återupptäcktes i slutet av-19-talet av britterna. I mitten-20th century platsen kartlades, och fler har lärt sig om det innan Sovjets effektivt stänga Afghanistan till omvärlden i slutet av 1970-talet. är minareten i Jam fara på grund av en rad miljöfrågor. Jordbävningar är ett ständigt hot mot den strukturella integriteten av minareten, och både Jam och Hari floder regelbundet av översvämningar, sakta arbetade på leran. Människor har ibland plundrade delar av minareten, liksom artefakter från den omgivande regionen, ytterligare leder till strukturens upplösning. Ansträngningar pågår för att återupprätta och stabilisera Minaret i Jam, men den nuvarande situationen i Afghanistan har bromsat saker något.

Minareten i Jam är helt ur vägen, och med tanke på svårigheterna att nå Afghanistan och faror på resor genom landskapet, är det inte rekommenderas för de flesta turister. Ändå ger platsen ett utmärkt exempel på en lera minaret och invecklade reliefer göra en verkligt värdefull islamisk religiös konst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.