Vad är Mayan Calendar?

Mayan kalendern är ett komplext system av gång-tracking utvecklats av Mayan civilisation Mesoamerika. Kalendern använder egentligen flera olika cykler, eller metoder för att hålla reda på tiden enligt astronomiska eller mytiska händelser. Trots att Maya kalendern inte var den enda kalender som används av de forntida civilisationer i Central-och Sydamerika, många experter anser det mest avancerade, och en tydlig indikation på det akademiska tyngdpunkten i Maya-kulturen. Det mest vanligtvis förstås Mayan kalender kallas Tzolk'in . Denna kalender delar ett år eller cykel till tjugo avsnitt av tretton dagar, alla med en tillhörande andlig varelse. Året är 260 dagar, även om förståelse för varför en cykel varar så länge är oklart. Vissa anser att det är relaterat till längden av graviditeten, den tid från plantering grödor och skörd, eller att det är på grund av betydelsen av numren 13 och 20 i Maya-kulturen. Förutom Tzolk'in cykel, en ansluten solcykeln kallas Haab "användes. Denna kalender delade in året i 18 månader med 20 dagar vardera, och ytterligare fem namngivna dagar i slutet av året. Kalendrar användes tillsammans, så att någon särskild dag identifieras av både Tzolk'in och Haab "metoder bara skulle inträffa en gång i en 52-årscykel. Istället för att räkna åren i antal, är tillsammans tros ha använts som en korrekt beskrivning av en dag.

För tidsperioder längre än 52 år, en till kalender metoden utvecklades kallades Långa räkningen. Detta möjliggjorde fastställande av extremt långa perioder, och ofta kan nås ristade på Mayan monument. Från vad antropologer kan säga, att räkna Long började omkring den 11 august 3114 f Kr, enligt den gregorianska kalendern. Eftersom det inte finns några bevis för att den Långa räkningen är tänkt att vara upprepande, vissa tror att Mayans förväntas i världen att vid slutförandet av Long Count cykel, som kommer att vara i 21 December 2012. Enligt vissa populära astrologer och New Age-tänkare, är det denna dag som en apokalyps eller liknande revolutionär globala evenemanget kommer att äga rum. Den maya kalendern är ett fönster in i en forntida värld, en som västerländska myndigheter lång och felaktigt trodde var en primitiv och barbarisk plats. Stället har utredningarna i början Mesoamerican kultur fortsatt, arkeologer och antropologer fortsätter att dyka upp bevis på mycket avancerade samhällen som rivaled eller överträffade sina västerländska samtid. Komplexiteten i Maya kalendern berättar experter ganska lite om deras kultur, till exempel att de var astronomer. Kommittén föreslår också att en medvetenhet om samhällets lång levnad, den Långa räkningen visar tydligt att Mayans visste att de skulle vara kvar ett tag.

förkolumbiska Mesoamerika fortfarande höljd i dunkel, oavsett hur många tempel vi upptäcker eller artefakter vi hittar. Det är intressant att fundera över möjliga inflytande på kulturen skulle ha hävdat haft västerländska imperialismen och krig klanen inte förstörde stora delar av civilisationen. Upptäckten och förståelsen av Maya-kalendern är en värdefull upplysning, höljd värt att studera och akademiskt driva, och en öppen dörr in i en dimma-historia som experter fortfarande försöker tappert att förstå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.