Vad är Maneki Neko?

Maneki Neko, eller vinkande katt, är en japansk skulptural Good Luck Charm som har spridit sig till många andra delar av världen, särskilt de med en stor japansk befolkning. Av tradition att hålla en Maneki Neko i hemmet eller företaget är tänkt att ge lycka och pengar till ägaren. Många butiker som specialiserar sig på japansk kultur ex katter lager vinkar, i olika färger, storlekar och material. Det vanligaste är ett keramiskt tri-färgad katt i vitt, brunt och gult.

Ursprunget till Maneki Neko tycks ligga i mitten av 1800-talet, mellan slutet av Edo-perioden och början av Meiji. Katter, särskilt Tricolored katter, har spelat en viktig roll i japansk kultur i århundraden, ofta fungerar som good luck charm eller indikatorer för lycka. I Japan tror man att när en katt tvättar sitt ansikte, kommer företag kommer på besök. De tidiga vinkande katter avbildade faktiskt tvätta deras ansikten. I början av 1900-talet hade Maneki Neko blivit ett mycket populärt skulptur i Japan, och katterna började dyka upp tassarna i en välkomnande gest. I Japan är de katter säljs med tassarna utåt, imitera gest välkomna används av Japanese people. Utanför Japan, kan katterna ansikte ryggen på sina tassar fram, i en gest mer bekant för västerlänningar. Enligt folktron, en katt med en upphöjd vänster tass är tänkt att ge kunder och ett upplyft rätt tass kommer att medföra pengar och lycka. I vissa fall är båda tassar upp. Det finns ett antal alternativa namn på engelska för Maneki Neko, inklusive Welcoming Cat, Lucky Cat, Fortune Cat och pengar Cat. Även om katter tillverkas ofta i en Tricolored stubbsvans mönster, kan de också finnas i färger som rent vitt eller svart, röd, eller rosa. Vissa producenter gör katter i andra fantasifulla färger också.

Ofta flera objekt är avbildade tillsammans med katten i en Maneki Neko skulptur. Normalt är katten bär en liten röd krage och en klocka, och det kan också vara klädd i en bib. Det krage är en hänvisning till kragar traditionellt bärs av katter som förs av kurtisaner. Katten kan också ses som innehar en betydande mynt, eller sitter på pengar, särskilt då sin högra tass höjs. Normalt är en Maneki Neko gjorda av keramik eller porslin, även trä, papper mache och plast är inte ovanlig. Vissa katter är även motoriserad så att deras tassar rör sig i en inbjudande gest.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.