Vad är Komodo nationalpark?

Komodo nationalpark är en nationalpark som består av ett antal öar i Indonesien. Öarna är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1991. De omfattar ungefär 230 kvadrat miles (600 kvadratkilometer) av mark, och är mest känd som hem för den stora Komodovaran.

Komodo nationalpark består av tre stora öar: Rincah, Padar och Komodo själv, och en handfull mindre öar. De Komodo nationalpark grundades först 1980 för att skydda hotade Komodovaran, 1991 förklarades en Unescos världsarvslista, och under 1995 var främst finansieras av det amerikanska sikt Nature Conservancy. Sedan starten omfattningen av Komodo nationalpark har utvidgats till att skydda inte bara ödla, men den biologiska mångfalden i regionen som helhet, inklusive den marina miljön. Vid gånger detta har lett till konflikt med lokala fiskare, och fortsätter att skapa kontroverser.

Den marina biologiska mångfalden i Komodo nationalpark är en av dess viktigaste drar. Det finns många korallrev växer upp runt öarna, och massiva sängar posidonia. Korallreven innehåller mer än 250 olika arter av korall, liksom över 70 arter av svampar. Det finns många arter av val, haj, manta ray, dugong, tumlare och sköldpaddor på öarna, och långt över tusen arter av fisk. Farliga fiskemetoder, inklusive dynamiting och förgiftning, har hotat mångfalden i området under de senaste åren, och statliga grupper måste slå ned hårt på tjuvskyttar.

tidig mänsklig bosättning på öarna inom Komodo nationalpark var intermittent , och de flesta människor som lever där är från öarna Manggarai, South Flores, södra Sulawesi, eller Bima. Ursprungsbefolkningen i Komodo, ATA Modo, samsas med nykomlingarna över generationerna, och fastän deras ättlingar fortfarande bor på ön har det kultur integrerat med andra genom åren. Tidiga arv är oftast hur historien, även om det är känt att de var under kontroll av Sultanatet Bima, njuta relativa självständighet.

Det finns för närvarande mellan tre och fyra tusen människor som bor i Komodo nationalpark, allt inom bosättningar som fanns innan öarna förklarades vara en nationalpark. Befolkningen har vuxit relativt stadigt sedan början av 20th Century, då den nådde en bottennotering på mindre än 50 personer.

Den Komodovaran är orsaken till många turister besöker Komodo nationalpark. Denna varelse, den största nu levande ödlan på jorden, kan växa upp till tio meter (3 m) lång och kan väga upp till 200 pounds (90kg). De är häftiga rovdjur, och de flesta turister kommer till ön för att titta på dem lata om och sedan äter getter och rådjur. Människor har ibland blivit attackerade av komodovaraner, dock i allmänhet besökare på ön är säkra så länge de följer en guide och lyssna på de instruktioner som skänks.

De flesta människor flyger in till Komodo nationalpark från Denpasar, via Bima eller Labuan Bajo. Ett antal hav kopplingar finns också, även om dessa kan ta uppemot 36 timmar att komma till ön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.