Vad är Khyberpasset?

Khyberpasset är passet som förbinder Pakistan med Afghanistan. Khyberpasset är cirka 33 miles (53 km) lång, reser genom bergskedjan Hindu Kush. Passet når en högsta höjd av ca 3. 500 fot (1050 m), precis vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. En gång i passet, är det oerhört svårt att bestiga berg på vardera sida. I vissa sällsynta ställen ansikten blir climbable, men generellt är branta klippor som sträcker sig från 575 fot (175 m) till 1000 fot (300 m). Som bredast passet är ca 450 fot (135 m) över, och vid dess tunnaste det är bara en 10 fot (3 m) bred. Trots detta, två motorvägar går för närvarande igenom passet förbinder Peshawar till Kabul. En motorväg används för traditionella karavantrafiken, medan andra används för moderna motordrivna fordon.

Khyberpasset bebos av pashtunerna, en grupp av Pushtu-talande stammar. Pakistan kontroller nominellt Khyberpasset, men i verkligheten är det administreras av pashtunerna. Det pashtunerna är mycket traditionell, och är kända för att vara mycket hård krigare. Stora delar av talibanerna i Afghanistan kom från Khyberpasset regionen, och detta tros vara en av de mest tänkbara placeringar av Osama bin Laden.

Khyberpasset kan sägas vara det viktigaste pass i historien , med otaliga invasioner och folkvandringar använda det för att korsa Hindu Kush. Vissa historiker tror att Khyberpasset användes av den indo-arierna på väg till Indien ca 1500 f Kr. Detta skulle göra dem den första stora invasion av den indiska subkontinenten ha använt passet.

Senare, i 6: e århundradet f. Kr. Dareios den store ledde hans perserna genom Khyberpasset att expandera Archaemenian imperiet i Indien. Två århundraden senare följde Alexander den stores Darius fotspår som leder sin armé till Indien genom passet, men först efter att muta lokala Pathan hövdingar att ge honom fri passage. Hunnerna, den skyterna, afghanerna, samtliga använda passerar under olika erövringar. i 10: e århundradet islam gjorde sin väg till Indien genom Khyberpasset. Subuktagin började sin invasion av delar av Indien genom Khyberpasset, och hans son senare använde passera nästan tjugo gånger i sina egna kampanjer. I den 16: e århundradet Zahirurddin Babur ledde sin armé genom Khyberpasset, använder det för att fastställa den mäktiga Mogulriket i Indien, befästa islams plats som en stor religion på subkontinenten. När britterna grep Indien såg de Khyberpasset med stor oro. Det var genom Khyberpasset att de fruktade en rysk invasion, och under många år britterna försökte ta kontrollen över passet från pashtunerna. Under det första afghanska kriget brittiska lidit stora förluster mot pashtunerna, innan det slutligen rekrytera stammarna att bekämpa brittiska armén.

Khyberpasset är utan tvekan en av de mer spännande och farliga 33 miles på jorden. Sedan 1980-talet i området har varit platsen för striden mellan de pashtunerna och olika fraktioner, från ryssarna till amerikanerna till afghanerna. Smugglarna använder pass omfattande, och toppmötet staden Landi Kotal är känt som ett centrum för både hasch och svart-vapen marknaden. Resa genom passet som besökare är endast tillgänglig med en beväpnad vakt, och även då är en ganska riskabel affär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.