Vad är Huang River Valley?

Huang River Valley i Kina gav upphov till en av fyra vaggor civilisation på jorden. Från 8. 000 till 4. 000 år sedan, primitiva människor utvecklat jordbruk, domesticering av djur, hierarkisk social organisation, ideografiska kommunikation och andra hörnstenar i samhället. Älvdalar, exempelvis kring Nilen och Indus, var de mest livskraftiga centrum för civilisation, eftersom de som vatten som dricksvatten och bevattning, säsongsmässiga översvämningar för att berika jorden för odling och en segelbar handelsväg. Den Huang Han River, också känt som Gula floden flyter över norra Kina för 3. 400 miles (5500 km), med dess mellersta del utgör Huang River Valley. Tung sommar nederbörd i Kunlun feeds flodens västra början med vatten och en slags matjord kallas löss. Löss, som också ger floden dess märkliga gula färg, är ett slags silt, idealisk för att odla grödor. Den Huang He River, med smeknamnet "Kinas Sorrow" översvämningar oförutsägbart mitten slätterna, att ha dödat oräkneliga människor under århundraden. Men deponerade positiva översvämningar näringsrika löss i en liten del av Huang River Valley, skapa upp, kallad platt löss platå Tai Yuan där människor upprättas en neolitisk gemenskap.

Så långt tillbaka som 8000 år sedan, Tai Yuan var inte så försämras som den är idag. Sedan skröt de Huang River Valley det bästa läget i Kina för tidigt människor att utveckla matrester butiker, skydda sina bosättningar från kringströvande stammar konkurrerar om resurser, och skapa permanenta bostäder. Människor flyttade från egalitära samhällen som jagade och samlade, men alltid legat på gränsen till svält, till patriarkala samhällen med delat arbete. Denna sociala organisation distribuerade resurser på ett sätt att främja andra förskott.

Bland de många nyheterna i folk Huang River Valley var en primitiv skrift i ideografiska tecken, bevattningskanaler till vatten grödor, ritualiserade begravningar för upphöjd härskare, och vallar och fördämningar för att kontrollera översvämningarna av Huang He. Tidiga kinesiska nybyggarna tog många grödor som vete och ris, persikor och vindruvor, grön lök och ingefära. De domesticerade även grisar. Senare, ca. 3000 år sedan började de smida brons, form keramik på keramik hjul, väva silke, och skriva på papper. I modern tid, folk Huang River Valley fortsätta bekämpa översvämningar genom att bygga en storskalig dammen över Gula floden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.